Elevii participanţi la Olimpiada la Limba Română în judeţul Prahova au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul ce colectează taxele de la ţăranii din romanul ”Moromeţii” şi să redacteze un referat (raport scris) adresat conducerii de partid prin care denunţă ”calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”. Un profesor evaluator consideră că subiectul ”spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”, făcând trimitere la ”Olimpiadele denunţului”, în timp ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova susţine că elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre ”un univers ficţional” şi că ”dacă este vorba despre ideea de a denunţa pe cineva, nu se face altceva decât raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.


Secretarul de stat Gabriel Ispas a declarat duminică, pentru News.ro, că dacă s-ar fi dat în orice alt judeţ un subiect la Olimpiada de Limba română similar cu cel din Prahova, ar fi spus că este un gest neinspirat, dar fiind vorba de judeţul Prahova, atât de prezent în dezbaterea publică cu teme specifice dreptului, crede că este vorba despre “o ticăloşie”. Ispas a precizat că va intra “în logica enunţului subiectului” şi va cere Inspectoratului Şcolar Judeţean să completeze un act, pe care să îl intituleze chiar şi “denunţ”, privind modul în care se elaborează subiectele pentru olimpiada şcolară.

“Este important ca educaţia să pună în valoare abilităţile copiilor, dincolo de simpatiile sau antipatiile profesorilor. Dacă în orice alt judeţ s-ar fi dat un subiect de acest fel, aş fi zis că este un gest neinspirat. Fiind vorba despre judeţul Prahova, atât de prezent în dezbaterea publică cu teme specifice dreptului, cred că este vorba despre o ticăloşie. De aceea, pentru a intra în logica enunţului subiectului, voi cere Inspectoratului Şcolar Judeţean să compelteze un act, pe care îl poate intitula cum vrea, inclusiv denunţ, privind modul în care se elaborează subiectele pentru olimpiada şcolară la nivel judeţean”, a spus secretarul de stat.

Gabriel Ispas a precizat că face un apel la toţi profesorii implicaţi în elaborarea subiectelor de olimpiadă să evite subiectele care ar putea avea conotaţii care să depăşească sfera educaţională.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat duminică, pentru News.ro, că după ce a aflat de controversele de la Olimpiada de Limba română din Prahova, a solicitat inspectorilor de specialitate din Minister să analizeze şi să stabilească dacă s-a încadrat în programa concursului subiectul în care li se cerea elevilor să-şi imagineze că sunt un personaj din romanul "Moromeţii" şi să redacteze un denunţ legat de ”calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”.

“Mâine (luni, n.r.), colegii din învăţământul preuniversitar, inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ Preuniveristar din cadrul Ministerului Educaţiei vor analiza subiectul de la Olimpiada de Limbă română din judeţul Prahova. Ei vor stabili dacă acest subiect s-a încadrat în programa pentru astfel de concursuri”, a spus Pavel Năstase.

Ministrul Educaţiei a precizat că opiniile Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova şi ale profesorului de Limba română Dan Gulea au fost deja anunţate public, iar acum este rândul specialiştilor de la Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitar să formuleze un punct de vedere.

”Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeţii de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota” este unul dintre cele trei subiecte pe care le-au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a din Prahova care au participat, sâmbătă, la etapa judeţeană a Olimpiadei de Limba Română.

Pentru rezolvarea corectă a subiectului, elevii primesc 30 din totalul de 120 de puncte cu care poate fi evaluată fiecare lucrare.

Acest subiect este criticat de către un profersor de Limba şi Literatura Română de la unul dintre cele mai apreciate licee din judeţul Prahova.

Dan Gulea, cadru didactic la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”, din Ploieşti, care a participat ca profesor evaluator la etapa judeţeană a Olimpiadei, a postat pe Facebook un mesaj în care susţine că subiectul ”spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”.

”Înţeleg că DNA Ploieşti are f. mult de lucru (îşi face de lucru), dar a transfera denunţul în curriculumul şcolar, fie şi în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simţ. Dar spune f. mult despre lumea de azi, a denunţului. Olimpiadele denunţului”, scrie profesorul Dan Gulea pe pagina sa de pe reţeaua de socializare.

Gulea face, de asemenea, trimitere la un comentariu al său, postat în spaţiul public, în care detaliază acelaşi subiect.