Reprezentanţii Consiliului Judeţean au centralizat datele privind pagubele produse de alunecări asupra drumurilor judeţene după ploile abundente de la sfârşitul acestei luni şi costurile estimative pentru remedierea rapidă şi punerea în circulaţie.

Cele mai mari probleme sunt întâlnite pe 6 drumuri, majoritatea din nordul judeţului.

1. Drumul Judeţean 102 de pe raza comunei Tătaru a fost afectat. Se constată desprinderea unui zid de sprijin al drumului pe o lungime de 25 de metri, pe malul pârâului Tohăneanca. „Se impun lucrări în albie pentru recalibrare  şi îndepărtarea cursului apei de zidul de sprijin pe o lungime de aproximativ 70 de metri. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la suma de 10.000 lei.

2. La Boldeşti, Drumul Judeţean 232 – Seciu a fost afectat grav, constatându-se o „pierdere generală a stabilităţii versantului pe o suprafaţă de 5000 mp cu antrenarea construcţiilor din zonă (drum, locuinţe, rezervoare de apă, reţele edilitare, etc)“. Specialiştii CJ estimează costurile la 40.000 de lei pentru îndepărtarea mixturii asfaltice vălurite, aşternerea de material pietros compactabil şi pentru menţinerea stării de circulaţie.

3. În comuna Izvoarele, pe DJ102, un şanţ de pământ s-a colmatat în proporţie de 80% pe o lungime de 260 m, ce a dus la curgerea apei pe carosabil. Costul estimat pentru refacerea drumului este de 30.000 de lei.

4. La Predeal Sărări, DJ 219 a fost afectat de tasări, alunecări şi chiar secţionarea carosabilului în cinci  locuri. Circulaţia se desfăşoară pe un singur fir. Pe câteva porţiuni, „din cauza pantei foarte mari a planului de alunecare, nu se pot face umpluturi cu material compactabil“

„Se impune frezarea, îndepărtarea mixturii asfaltice şi completarea cu material compactabil a zonei afectate“. Valoarea estimată a lucrării este de 15.000 de lei.

5. La Sângeru, suprafaţa DJ234 s-a tasat, la kilometrul 12, pe toată lăţimea, iar la kilometrul 13 se constată taluzarea cu alunecarea platformei drumului şi secţionarea longitudinală şi transversală a drumului. Lucrările de remediere sunt estimate la valoarea de 20.000 de lei.

6. În comuna Lapoş, pe DJ 235, se constată pierderea generală a stabilităţii versantului dreapta pe o suprafaţă amplă. Lucrările de remediere sunt estimate la valoarea de 50.000 de lei

Specialiştii Cj specifică în raport că lucrările propuse au rolul de a menţine în circulaţie traficul din zonă şi au caracter provizoriu. Evident, sumele preconizate pentru remedierea drumurilor reprezintă  doar estimări, aceste valori putând cunoaşte creşteri odată cu descoperirea altor probleme tehnice.