În şedinta de luni a Consiliului Local Ploieşti s-a discutat proiectul privind aprobarea Regulamentului de desfăşurare a competiţiilor de trap pe Hipodromul din Ploieşti, pentru anul 2014.

Faţă de proiectul anunţat spre dezbatere au existat discuţii generate de intervenţia Societăţii Române de Trap, condusă de Marian Manea, care a arătat printr-o adresă formulată în atenţia consiliului că regulamentul propus spre adoptare este în contradicţie cu regulamentele europene în materie. S-a susţinut că prin permisiunea acordată unui singur crescător de cai să alinieze doar cai proprietate sa în cadrul unei curse, se încalcă dispozitiile internaţionale în materie şi se crează posibilitatea direcţionării nelegale a banilor publici acordaţi de Primăria Ploieşti, drept premii în curse.

În contradictoriu cu cele afirmate de Societatea Română de Trap, CSM Ploieşti, organizatorul competiţiei, a susţinut că regulamentul este legal şi că a fost redactat împreună cu forurile naţionale diriguitoare în materie, ceea ce îi conferă o prezumţie totală de legalitate.

Dat fiind cele două poziţii exprimate şi care sunt ireconciliabile, consilierii au stabilit amânarea discutării proiectului, cu atât mai mult cu cât desfăşurarea competiţiei implică şi alocarea de bani publici. „Atât timp cât sunt implicaţi bani publici în organizarea acestor curse, trebuie să fim convinşi că reglementarea este legală. Azi, în consiliu, nu avem un punct de vedere legal ci doar exprimarea intereselor a doua părţi. Este necesar ca proiectul să fie amânat, iar fundamentarea lui să fie însoţită de un punct de vedere oficial al organismului naţional care reglementează  desfăşurarea acestor competiţii. În final, vom decide cu foarte mare atenţie deoarece premiile, indiferent cât de mici sunt, sunt din bani publici“, a declarat consilierul liberal George Botez.

„Solicit prorogarea discutării proiectului până la lămurirea pe deplin a situaţiei şi punerea de acord a regulamentului competiţiilor de trap cu legislaţia europeană“, a declarat consilierul PC, George Pană.

În aceste condiţii, există premisa ca până la finalizarea acestor discuţii să nu mai existe competiţii de trap la Ploieşti. Acum, problema se află în curtea CSM Ploieşti, ca organizator de competiţie, care va trebui să documenteze mult mai bine propunerea de proiect.