Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, şase avertizări meteo valabile în următoarele zile, în toată ţara.

Prima avertizare meteo de la ANM este valabilă astăzi, 24 iulie, şi este de tip cod galben. Valul de căldură va persista, duminică (24 iulie) în regiunile sudice şi local în cele vestice, centrale şi estice.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 34 şi 37 de grade.

A doua avertizare meteo ANM, de tip cod portocaliu, se referă la temperaturi extreme în mai multe regiuni ale ţării. 

"În Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi", se arată în avertizarea ANM.

"Local în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară şi la începutul nopţii în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice şi grindină. Pe alocuri aversele vor fi torenţiale, cantităţile de apă vor depăşi 25...35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40...50 l/mp", spun specialiştii ANM.

A cincea avertizare meteo ANM este de cod galben şi este valabilă în perioada 25-28 iulie 2022.

"În intervalul menţionat valul de căldură va persista luni (25 iulie) în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a ţării. În special în regiunile vestice şi sudice disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade. Valul de căldură va continua şi în următoarea perioadă", se arată în avertizarea ANM.

A şasea avertizare meteo ANM este de tip cod portocaliu şi este valabilă pentru marţi, 26 iulie 2022.

 "Marţi (26 iulie) în Banat, Crişana, Oltenia şi local în Muntenia şi vestul Transilvaniei şi al Maramureşului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37...40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi", au mai transmis meteorologii ANM.