Preţul gigacaloriei a explodat la Ploieşti, aleşii USR şi PNL votând o majorare uriaşă a tarifului, motivând diverse diferenţe de recuperat de către Veolia, operatorul de termie.

Într-o discuţie cu redactorii Ziarului Naţional, consilierul local George Botez a spus că rapiditatea incredibilă cu care majoritatea USR şi PNL a votat creşterea gigacaloriei de la 448 de lei la 1.083 de lei este o dovadă de inconştienţă, în condiţiile în care subvenţia reprezintă mai mult de jumătate din bugetul oraşului Ploieşti.

”În momentul în care gigacaloria era 448 lei, Primăria suporta o subvenţie de 220 de lei, acum, când a ajuns la 1.083 lei, subvenţia va fi 763 de lei. Adică Primăria va trebui să plătească subvenţie de patru ori mai mult. Bugetul necesar pentru subvenţia gigacaloriei la preţul de 448 lei era, în sezonul rece, de aproximativ 80 de milioane de lei. Acum va ajunge la 320 milioane de lei, în condiţiile în care întreg bugetul Ploieştiului este de 600 de milioane de lei. Şi, atenţie, când aveam de plătit subvenţii de 80 de milioane de lei, primeam ajutor de la Guvern. Cum pot lua o decizie fără să aibă o estimare, fără să ştie cât ar putea să coste şi cum poţi să expui ploieştenii la un asemenea pericol? Este un Cernobîl al bugetului local, care avea daune colaterale cetăţenii municipiului Ploieşti”, a declarat avocatul George Botez, pentru sursa citată.

Acesta arată că problemele create sunt inimaginabile, pentru că, practic, decizia consilierilor PNL şi USR îi vor lăsa pe ploieşteni fără apă caldă şi energie termică, pentru că nu vor fi bani pentru plata subvenţiilor.

Votul consilierilor locali din Ploieşti va avea efecte pe 30 de ani, ne spune av. George Botez, dat fiind faptul că licitaţia pentru reconcesionarea serviciului va începe de la ultimul preţ stabilit prin hotărâre de consiliu.

”Pe data de 5 mai expiră prelungirea contractului de 3 ani şi jumătate cu Veolia şi se intră în procedură de licitaţie pentru reconcesionarea serviciului de termoficare. În hotărârea de Consiliu Local s-a stabilit că preţul de distribuţie a energiei termice la Ploieşti este de 1.083 de lei, iar acest preţ se va regăsi şi în caietul de sarcini, pentru că este ultimul aprobat. Iar cine vine şi oferă preţul acesta sau mai mic cu 2 lei are contractul asigurat pe 30 de ani. Pe acest preţ”, a mai afirmat  Botez.

CITEŞTE MAI MULT AICI 

SURSA: Naţional.ro