O tranzacţie imobiliară anunţată de RAPPS la sfârşitul săptămânii trecute ne-a atras atenţia.  Faimoasa Vilă Dante va fi închiriată, de la începutul lunii decembrie, Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti pentru suma de 20.000 de euro.

„RA-APPS a încheiat cu Statele Unite ale Americii un contract de închiriere, conform Codului civil, cu o valabilitate de cinci ani şi posibilitate de prelungire pentru o perioadă de 15 ani, pentru imobilul situat în Bucureşti, pe strada Dante Alighieri nr 11, care va deveni, astfel, reşedinţă cu statut diplomatic. Cuantumul chiriei lunare care urmează să fie încasate de RA-APPS este de 20.000 euro”, se spune în comunicat. Acesta nu precizează utilitatea pe care SUA o vor da spaţiului care a constituit obiect de dezbatere între Preşedinţie şi Guvern.

Nu am putut să nu facem comparaţie cu un alt imobil închiriat de o altă instituţie publică, de această dată Primăria Ploieşti.

Clădirea situată pe strada Văleni nr 44 (fostul sediu Peco) a fost achiziţionată de SC Hale şi Pieţe SA cu suma de 899.000 de euro, şi închiriată Tribunalului şi Judecătoriei pentru suma de 20.000 de euro.

Bineînţeles că vom fi acuzaţi din nou de partizanat politic, dar dacă vom compara cele două clădiri vom ajuge la concluzia că afacerea făcută de Primăria Ploieşti este mult mai bună decât cea făcută de Guvern.

Cladirea este închiriată de municipalitate are o suprafaţă utilă de 2.566 de metri pătraţi, în timp ce vila Dante are 1.400 de metri pătraţi construiţi plus un teren aferent de peste 5.000 de metri patrati. Mai mult, imobilul situat în cartierul Primăverii din Bucureşti este dotat cu piscină şi jacuzzi, având şi alte facilităţi care conferă spaţiului posibilităţi de recreere pentru personalul diplomatic american.

Costurile de renovare a vilei Dante au depăşit un milion de euro, în timp de renovarea noului sediu al Tribunalului Prahova a fost 62.000 de euro.

Suntem convinşi că reprezentanţii Guvernului au preferat să închirieze rapid vila Dante ca nu cumva Traian Băsescu să se mute aici după terminarea mandatului prezidenţial, dar nu putem să nu remarcăm, încă odată, profitul înregistrat în bugetul Primăriei Ploieşti, e drept prin SC Hale şi Pieţe, prin închirierea fostului sediu al Peco Prahova.