Consilierii judeţeni sunt convocaţi astăzi la o şedinţă extraordinară. Pe ordinea de zi figurează un proiect privind modificarea actualei denumiri a spitalului judeţean de urgenţă din Ploieşti.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Prahova, în şedinţa extraordinară aleşii vor vota un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea denumirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti în Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti ”Dr.Constantin Andreoiu”.

 

Proiectul este iniţiat de Iulian Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, de cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, precum şi de mai mulţi consilieri judeţeni.

 

Potrivit wikipedia, medicul Constantin Andreoiu s-a născut la 1 septembrie 1903 la Piteşti într-o familie modestă, a absolvit liceul la Slatina şi Facultatea de Medicină a Universitaţii Bucureşti.

 

A lucrat Lucrează ca intern întâi şi apoi ca medic secundar în obstetrică-ginecologie la Epitropia Aşezămintelor Brâncoveneşti. După o lungă reflecţie, alege să continue pe calea chirurgiei, considerând medicina internă la fel de fascinantă. Desfăşoară o muncă asiduă sub coordonarea prof. dr. Ernest Juvara şi prof. dr. Anibal Teohari, la chirurgie, respectiv medicină internă. După trei ani de secundariat se prezintă la un concurs de medici de spitale mixte unde reuşeşte pe primul loc.

 

Profesorul Iacobovici îl cooptează la nou-înfiinţatul Spital de Urgenţe. Se remarcă prin îndrăzneala cu care abordează diversele patologii, succesele sale dărâmând uneori concepte bine înrădăcinate.

 

Devine medic primar la 30 de ani, iar în 1935 devine membru fondator al Societăţii Române de Ortopedie.

 

În urma unei polemici la examenul de primariat, în care reproşează o nedreptate profesorului Iacobovici, este trimis ca director al Spitalului din Abrud unde practică chirurgia şi medicina generală din 1935 până în 1948. În acest oraş renovează spitalul, reconstruindu-l practic din temelii şi obţinând o dotare corespunzătoare. Efectuează la acest spital toate tipurile de intervenţii chirugicale pe tubul digestiv, precum şi intervenţii complexe din sfera altor specialităţi: operaţii de cataractă, tiroidectomii, laringectomii totale, ortopedie, trepanaţii craniene, intervenţii ginecologice.

 

A fost membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din România începând cu 3 iunie 1941.

 

Ulterior refuză catedra de obstetrică-ginecologie de la Facultatea de Medicină ce i se oferă ca reparaţie morală.

 

În 1937 se casătoreşte cu Virginia Cleopatra Protopopescu, funcţionară la CEC, absolventă a Academiei Comerciale din Bucureşti şi a Conservatorului Bucureşti, care renunţă la viaţa din Bucureşti pentru a-l urma la Abrud. În 1938, respectiv 1946, se nasc cei doi fii, Constantin Raul (Dinu) şi Tudor-Călin.

 

În încercarea de a le asigura fiilor o educaţie corespunzătoare, familia Andreoiu se mută la Ploieşti.

 

Din 1948 ocupă prin concurs postul de medic primar şef al secţiei de chirurgie de la Spitalul Unificat de Adulţi nr. 2 (Schuler) şi ulterior ocupă acelaşi post la Spitalul Judeţean Prahova până la 1 iulie 1977 când se pensionează. A operat până la vârsta de 74 de ani.

 

S-a stins din viaţă în 1982, înmormântarea decurgând conform dorinţei sale scrise: doar în prezenţa familiei, îmbrăcat în hainele albe de spital şi incinerat, cu cenuşa depusă la cimitirul Bellu în cavoul soţiei.

 

Doctorul Andreoiu a avut o prodigioasă activitate ştiinţifică concretizată în 310 articole şi comunicări ştiinţifice în Revista de chirurgie şi în Chirurgia. În 1964 i s-a conferit titlul de medic emerit şi i s-a echivalat titlul de doctor în medicină obţinut înainte de 1952.

 

 

 

 

Sursa: www.observatorulph.ro