Încă un cutremur în administraţia ploieşteană. Foştii directori ai SGU Ploieşti, Donald Constantin (în prezent director al Parcului Municipal Vest) şi Ovidiu Negulescu au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

DNA Ploieşti a trimis în judecată fosta conducere a SGU Ploieşti. Ancheta se referă la modul în care a fost atribuit contractul pentru iluminarea festivă a Ploieştiului, în iarna 2013 – 2014.

Comunicatul DNA:


„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

CONSTANTIN DONALD-NICOLAE şi NEGULESCU OVIDIU, director general, respectiv director general adjunct ai S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L. (societate cu capital integral de stat, având ca unic asociat municipiul Ploieşti, prin Consiliul Local al municipiului Ploieşti), pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, inculpaţii Constantin Donald-Nicolae şi Negulescu Ovidiu, în calităţile menţionate mai sus, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos, prin încălcarea legislaţiei primare, atribuţiile de serviciu ce le reveneau în domeniul achiziţiilor publice, în contextul atribuirii societăţii administrate de omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză, a  unui contract de achiziţie publică privind închirierea de materiale pentru iluminat decorativ-festiv în municipiul Ploieşti.

Concret, cei doi directori, în baza unei înţelegeri anterioare cu omul de afaceri, ar fi atribuit firmei administrate de omul de afaceri contractul mai sus menţionat, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, în condiţiile se putea proceda în acest mod doar din motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente imprevizibile.

Cu titlu de exemplu menţionăm faptul că, doar cu o zi înainte de a primi invitaţia de participare la procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, societatea omului de afaceri ar fi încheiat, cu o altă firmă, un contract de închiriere a acelor echipamente de iluminat în conţinutul căruia s-a menţionat în mod expres că beneficiarul final al serviciilor este S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L..

Faţă de preţul iniţial de închiriere (491.700 lei), societatea finanţată din bani publici ar fi achitat omului de afaceri o sumă de peste două ori mai mare, adică 1.090.767 lei.

S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L. s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de cei trei inculpaţi. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Prahova cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.