De la începutul epidemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului Prahova 8112 persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul prahovenilor testaţi pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul epidemiei, 275 persoane au decedat, conform raportărilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în rândul a 2 persoane (o persoană de sex masculin de 67 de ani, şi o persoană de sex feminin, de 86 ani), cu comorbidităţi.

                   Cele 132 persoane nou confirmate cu SARS-CoV-2, din judeţ, fac parte din următoarele categorii de vârstă:

 

Grupa de vârstă (ani)

Număr persoane

0 - 18

8

19 – 29

9

30 – 39

16

40 – 49

25

50 – 59

22

60 – 69

23

70 – 79

20

80 - 89

7

Peste 90

2

Total

132

 

 

                   Dintre cele 398 de locuri destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19, 363 sunt ocupate. La ATI, toate locurile alocate bolnavilor cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate (*Situaţia este în dinamică, iar aceste informaţii pot suferi modificări de la o oră la alta). În  cursul zilei de astăzi, unitatea mobilă de Terapie Intensivă din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti urmează să fie operationalizată, conform discuţiilor purtate de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti (care şi-a luat angajamentul ferm în acest sens), cea a DSP Prahova, a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Prahova şi reprezentanţii Instituţiei Prefectului Prahova.

                   Numărul de teste realizat în judeţ, de la începutul epidemiei şi până în prezent, este de 30944 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere), conform centralizării DSP Prahova.

                   De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, la nivelul judeţului Prahova, Direcţia de Sănătate Publică a emis 1971 decizii de izolare şi 10883 decizii de carantină. Rata de infectare la nivelul judeţului este de 1.840/00.

                  

                   Au fost efectuate verificări la 1527 persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 4327 persoane. Au fost oprite în trafic 515 autoturisme în vederea controalelor specifice contextului şi 178 societăţi comerciale au fost, de asemenea, verificate.

                   În urma acestor demersuri, au fost aplicate 330 (92 pentru pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilientei comunităţilor LG 55/2020, 2 pentru fapte de natură economică în context COVID-19, 207 sancţiuni aplicate în cadrul acţiunilor punctuale, 29 nepurtarea sau purtarea necorespunzătoare de către pasageri, a măştii de protecţie, în mijlocul de transport pe toată durata călătoriei).

                   Valoarea totală a amenzilor a fost de 76.200 lei.

                  

                   Prefectul judeţului Prahova, domnul Cristian Ionescu, a solicitat Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, conform prevederilor art. 10 din H.G. nr. 856/2020 ”în condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) şi ale art. 38 din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea în creşe, grădiniţe şi afterschool-uri este permisă numai cu respectarea condiţiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării, al ministrului muncii şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare”, în speţă Ordinul nr. 1076/4518/3936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 şi ţinând cont de prevederile Legii nr. 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor şi a Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară , să aibe în vedere permanent aplicarea următoarelor măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

  • respectarea măsurilor prevăzute de actele normative în vigoare la nivelul tuturor creşelor, grădiniţelor, inclusiv la nivelul afterschool-urilor care funcţionează în subordinea consiliilor locale/autorităţilor locale, cu avizul conform al autorităţii administraţiei publice locale sau pe raza teritorială a unităţii administrativ-teritorială;
  • în funcţie de situaţia epidemiologică înregistrată la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, în vederea asigurării măsurilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă determinate de manifestarea noului coronavirus SARS-CoV-2, stabilirea de măsuri şi acţiuni specifice pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă produse pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale, conform prevederilor O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. 

 

                   Documentele oficiale emise la nivel naţional în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secţiunea „Hotărâri şi legislaţie”, dar şi pe www.cnscbt.ro (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică).

                   Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE – 0800.800.358.

 

Instituţia Prefectului – Judeţul Prahova
20 octombrie 2020