Începând de duminică, 29 octombrie, ora 10:00 până luni, 30 octombrie, ora 23:00 judeţul Prahova se află sub cod galben şi cod portocaliu în zona de nord a judeţului.

În intervalul menţionat, intensitatea vântului va fi în creştere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 şi 70 km/h şi local 75...85 km/h.

Valorile termice vor scădea, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzaţiei de rece.

Astăzi, la ora 10:00, a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în urma căreia s-a decis activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor - etapa I ( Grupa operativă a ISU Prahova va fi la sediul unităţii), concomitent cu activarea Centrului Judeţean de Comunicare şi Informare Publica.

Avertizarea de cod galben şi portocaliu a fost transmisă prin sms şi prin fax tuturor CLSU-urilor în vederea aplicării prevederilor şi obligaţiilor legale şi a celor din Manualul primarilor.

Totodată, toate instituţiile care au atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă vor posta pe site-uri recomandări pentru populaţie.

Rugăm cetăţenii să aibă în vedere câteva măsuri preventive în cazurile în care se produc condiţii meteorologice nefavorabile, de vânt puternic, cu aspect de vijelie, şi anume:

- închiderea tuturor ferestrelor de la locuinţe şi alte categorii de construcţii, precum şi îndepărtarea de acestea;

- se va evita trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

- aceste puncte vulnerabile vor fi evitate, pe cât posibil, şi în cazul parcării autovehiculelor;

- neatingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ şi ocolirea acumulărilor de apă din zonele de risc cu pericol potenţial de electrocutare;

- evitarea adăpostirii de intemperii sub copaci izolaţi.

Orice situaţie deosebită generată de fenomenele meteorologice poate fi anunţată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Peste 221 de pompieri, cu 71 autospeciale de intervenţie şi 176 mijloace tehnice vor veghea, zilnic, pentru asigurarea misiunilor specifice orientate spre siguranţa cetăţeanului, bunurilor şi mediului.