România este pe primul loc în Europa cu cel mai mare procent, 10,6%, de mame mai tinere de 20 de ani, în comparaţie cu Elveţia care ocupă ultimul loc cu 1,1%, conform Raportului european de sănătate perinatală din 2010, aceste date fiind amintite în contextul în care în anul 2013 Ziua Mondială a Populaţiei se concentrează asupra sarcinii la adolescente, a informat printr-un comunicat de presă Fondul ONU pentru Populaţie.
Potrivit aceluiaşi raport, Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia şi Ungaria ocupă locurile intermediare cu procente în jurul valorii de 5%.
Aproximativ 16 de milioane de fete sub vârsta de 18 ani nasc în fiecare an, iar alte 3,2 milioane fac avorturi nesigure. Marea majoritate, 90%, dintre adolescentele însărcinate din ţările în curs de dezvoltare sunt căsătorite, dar acest lucru nu este ca o consecinţă a alegerii lor fireşti şi în cunoştinţă de cauză.
La nivel european, în mai mult de jumătate dintre ţările membre UE naşterile la mame adolescente reprezintă sub 3% din totalul naşterilor. Sarcina la adolescente este o problemă de sănătate: mamele tinere se confruntă cu un risc sporit de complicaţii materne, deces şi invaliditate, inclusiv fistula obstetricală, iar copiii lor se confruntă cu riscuri mai mari. Este, de asemenea, o problemă a drepturilor omului. Sarcina la adolescente înseamnă de multe ori un final brusc al copilăriei, o educaţie limitată şi oportunităţi pierdute.