Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o avertizare meteo cod portocaliu de vânt şi viscol valabilă şi pentru zona de munte a judeţului Prahova.

Avertizarea este valabilă în intervalul 23 februarie, ora 06.00 – 24 februarie, ora 18.00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menţionat, în zona montană vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110...130 km/h.

Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpaţii Orientali, apoi şi în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.

Ca urmare a anunţării codurilor galben şi portocaliu privind intensificări ale vântului, cu rafale de peste 110-130 de km la oră, mai ales în zona montană a judeţului Prahova, care se vor derula de mâine, 23.02. 2020, de la ora 6.00 şi până pe 24 februarie ora 18, prefectul Cristian Ionescu a convocat,  în şedinţă extraordinară, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. 

În urma şedinţei extraordinare a CJSU Prahova s-au decis următoarele:

1.Începând cu data de 23.02.2020, ora 18, a fost activat Centrul judetean de conducere şi coordonare a interventiei Prahova. 
2. Totodată, a fost activat Centrul judetean de comunicare si informare publica în situaţii de urgenţă prin intermediul căruia vor fi puse la dispoziţia cetăţenilor informaţii cu privire la derularea fenomenelor meteo şi măsurile privind protejarea populaţiei. 
3. S-a dispus monitorizarea căilor de comunicaţii, a infrastructurii de transport energie si de comunicatii, a cursurilor de apa, barajelor si operatorilor sursa de risc.
4. Au fost transmise circulare către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă în vederea atenţionării meteo, instituirii serviciului de permanenţă la sediile autorităţilor publice locale şi monitorizarea evoluţiei situaţiei. 
5. A fost pusă la dispozitia CJCCI Prahova situaţia actualizată a persoanelor a căror sănătate prezintă risc (femei gravide, pacienţi dializaţi) 
6. În cadrul şedinţei au fost analizate: starea drumurilor naţionale şi judeţene, pregătirea utilajelor şi mijloacelor de intervenţie, stocurile de materiale antiderapante.

Recomandări către populaţie:
- Evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar, dacă deplasarea este absolut necesară, să va informaţi, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
- Înainte de plecare, asiguraţi-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
- Urmăriţi la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.