După incidentele petrecute duminică autorităţile încearcă să găsească soluţii pentru a evita prezenţa jandarmilor bucureşteni în municipiul Ploieşti, mai ales că modul excesiv în care s-au comportat a creat o stare de tensiune vizavi de forţele de ordine ce provin din Capitală.

Autorităţile locale au explicat în cadrul emisiunii „A IV-a Putere“, de pe postul de televiziune Prahova TV, care vor fi forţele dislocate la Ploieşti pentru meciul de fotbal din cadrul Cupei României, cu FC Vaslui.  

„Domnul primar Bădescu în discuţia purtată cu domnul general Balint (general de brigadă Zoltan Balint, comandantul Brigăzii Speciale „Vlad Ţepeş“ n.r.) a solicitat ca jandarmii din Bucureşti şi Ilfov să nu apară în perimetrul stadionului şi în zona adiacentă (la meciul de Cupă cu FC Vaslui n.r.). Este foarte clar că la meciul de mâine în zona stadionului o să fie în dispozitiv Jandarmeria Prahova. Este foarte adevărat că Gruparea Mobilă a fost alocată într-o altă zonă a ţării unde există o stare de conflict (Pungeşti, judeţul Vaslui n.r.). Vor fi prezente forţe de la Bucureşti, dar nu în perimetrul stadionului. Asta a fost clar dorinţa noastră. Ţinând cont de contextul general cred că se impune prezenţa mea la stadion. În aceea seară, când s-au întors suporterii, nu pot impune folosirea anumitor forţe de ordine. A fost decizia Inspectoratului General al Jandarmeriei de a aduce în Ploieşti forţe din Bucureşti şi Ilfov. Nu pot să dispun jandarmeriei să nu disloce pe teritoriul naţional trupe de jandarmi“, a declarat prefectul Marius Sersea.

Conform declaraţiei comisarului-şef Viorel Dosaru, şeful Poliţiei Prahova, dispozitivul va fi asigurat doar de către poliţia prahoveană şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova, şi că sunt pregătiţi să facă faţă oricărei situaţii doar cu forţele locale.

„Am cerut în mod expres în cadrul comandamentului, ca toate forţele de ordine din jurul stadionului să fie exclusiv ploieştene şi prahovene. Evident că este nevoie şi de o structură mobilă a jandarmeriei care să fie prezentă nu neapărat în zona stadionului ci într-un punct fix din Ploieşti. Din nefericire Gruparea Mobilă Ploieşti a fost mutată temporar la Pungeşti. Motiv pentru care la nivelul jandarmeriei s-a emis un ordin cu privire la prezenţa pe raza municipiului Ploieşti a unei brigăzi mobile care ţine de jandarmeria naţională, altă brigadă decât cea care a provocat pe suporterii FC Petrolul. Un alt argument este că meciul acesta de la Ploieşti cu FC Vaslui este unul de risc minim, iar pentru asigurarea ordinii sunt de ajuns forţele locale. Voi prezent la meci pentru a demonstra tuturor că în Ploieşti, astfel de acţiuni nu se întâmplă atunci când ploieştenii sunt la aceeaşi masă“, a declarat Iulian Bădescu, primarul Ploieştiului.

„Nu am cerut explicaţii pentru prezenţa în seara de duminică, în Ploieşti, a jandarmilor de la Bucureşti, pentru că aşa s-a dat ordin de sus. Am insistat şi am reuşit să obţin aprobarea şi să avem în jurul stadionului numai jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova. Pentru realizarea acestui dispozitiv este nevoie de efective sporite. Am adus militari din toate localităţile unde am avem dislocate efective de jandarmi, inclusiv de la jandarmeria montană“, a explicat colonelul Adrian Faur, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova.

Conform comunicatului emis de către IJJ Prahova, 200 de jandarmi prahoveni vor asigura „ordinea publică, în zona  stadionului „Ilie Oană” din municipiul Ploieşti, la meciul de fotbal dintre echipele F.C. Petrolul Ploieşti şi F.C. Sporting Club Vaslui, cu începere de la orele 1900“.

Click pe poza pentru a vedea diferenta.