Agenţii economici care trebuie să obţină autorizaţii de mediu vor plăti noi tarife, după ce acestea au fost modificate printr-un act normativ intrat în vigoare, marţi, 17 iunie. Mai multe categorii de firme sunt obligate să deţină astfel de autorizaţii, iar amenzile pentru nerespectarea dispoziţiilor legale din domeniu ajung chiar şi la 100.000 de lei.

Conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului, printre actele de mediu pe care firmele trebuie să le deţină se numără: acordul de mediu, autorizaţia de mediu, autorizaţia de mediu integrată şi avizul de mediu.

Tarifele aplicate de autorităţi pentru serviciile privind emiterea unora dintre aceste documente au fost modificate printr-un act normativ care a intrat in vigoare. Este vorba despre Ordinul ministrului mediului 865/2014 privind modificarea unor acte normative care stabilesc taxe şi tarife în domeniul protecţiei mediului. 

Conform acestui document, contribuabilii care trebuie să obţină autorizaţia de mediu, vor plăti pentru analiza documentaţiei pentru emiterea autorizaţiei 1.500 de lei. De asemenea, a fost eliminat serviciul pentru analiza bilanţului de mediu care costa 1.000 de lei. În schimb, în ordinul respectiv a fost menţinut serviciul privind finalizarea programului pentru conformare, acesta fiind taxat tot cu 1.000 de lei.

Pentru revizuirea autorizaţiei contribuabilii vor plăti tot 250 de lei. Aceeaşi suma va fi achitată şi pentru actualizarea autorizaţiei de mediu, lucru care nu era menţionat în vechiul act normativ.

În privinţa analizei documentaţiei pentru autorizaţia integrată de mediu, agenţii economici vor plăti 6.000 de lei, acest serviciu fiind nou introdus. Taxa pentru revizuirea/actualizarea autorizaţiei integrate de mediu aceasta a rămas neschimbată, fiind de 2.500 de lei.

Instituţia care emite autorizaţia de mediu este Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).