Persoanele care au pe telefonul mobil o aplicaţie de starea vremii, de prognoză meteo mai ales, au avut astăzi surpriza vieţii lor. Una dintre aplicaţii ne anunţă că în următoarele 24 de ore ar putea fi o tornadă în Bucureşti şi în Ploieşti.

Pentru Prahova, avertizarea este valabilă şi în localităţile limitrofe Ploieştiului: Blejoi, Păuleşti, Ariceştii Rahtivani, Târgşoru Vechi.


Este Alertă meteo de vreme extremă în toată ţara. Meteorologii anunţă vijelii, ploi torenţiale cu tunete, fulgere şi grindină, din această seară şi până miercuri dimineaţă. În plus, un val de aer polar este aşteptat peste România. Mâine, în nordul şi în vestul ţării, meteorologii spun că termometrele nu vor mai depăşi 14 grade Celsius, iar de marţi, răcirea se va simţi şi în celelalte regiuni.

Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au recomandat populaţiei să întrerupă activităţile în aer liber şi să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii sigure, având în vedere că pentru perioada următoare meteorologii au prognozat ploi torenţiale, cu intensificări ale vântului, descărcări electrice şi grindină.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au anunţat, duminică, pe Twitter, în urma prognozei emise de ANM, că recomandă populaţiei să întrerupă activităţile în aer liber, să se adăpostească în locuinţe sau în alte spaţii care prezintă siguranţă.

De asemenea, bucureştenii sunt sfătuiţi să evite să stea în apropiere de copaci, stâlpi, panouri publicitare, corturi, schele şi să nu atingă stâlpi/fire de electricitate.

"În cursul zilei de astăzi, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo pentru municipiul Bucureşti, valabilă în perioada 05-08.05.2019. Pentru acest interval de timp, au fost prognozate averse cu caracter torenţial, intensificări de scurta durata ale vântului, cu aspect de vijelie, descărcări electrice şi grindină. Preventiv, ISU Bucureşti a transmis populaţiei (prin intermediul panotajului outdoor şi a paginii instituţionale de Facebook) măsurile ce trebuie adoptate în cazul producerii manifestărilor meteo prognozate", a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Recomandările specialiştilor în timpul unei tornade

  • stai înăuntru şi evită zonele din apropierea ferestrelor şi uşilor;
  • dacă eşti afară, stai departe de copaci, ziduri, semne de circulaţie, linii de electricitate şi alte obiecte care pot cădea şi te pot răni;
  • ascultă la radio sau urmăreşte la televizor informaţiile şi instrucţiunile autorităţilor locale;
  • fii pregătit să evacuezi locuinţa în cazul în care este necesar;
  • utilizează maşina doar în cazul în care viaţa îţi este pusă în pericol dacă rămâi în clădire;
  • evită zonele afectate de furtună sau tornadă;
  • cooperează deplin cu autorităţile locale.
  • nu conduceţi spre tornadă, nu fotografiaţi de aproape


Totuşi tornadele nu sunt fenomene meteo chiar atât de rare în România. Am avut între 1822 şi 2013, un număr de 129 de tornade în ţara noastră!