Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) vrea să cumpere prin licitaţie un sistem de monitorizare pentru a verifica dacă echipamentele telecom şi de radiocomunicaţii se încadrează în limitele legale privind intensitatea câmpurilor electrice, contractul fiind estimat la 1 milion de euro, scrie Mediafax. „Sistemul va permite autorităţii să monitorizeze mai eficient, în mod continuu, încadrarea în limitele legale a intensităţii câmpurilor electrice generate de sursele de frecvenţă joasă sau înaltă, precum echipamentele radio/TV, echipamentele GSM, UMTS, WiFi, WiMax sau liniile electrice de înaltă tensiune, în banda de frecvenţe 100KHz - 7 GHz“, se arată într-un comunicat ANCOM.

Cele 50 de staţii de monitorizare de bandă largă vor fi instalate în zone de aglomerare urbană. Staţiile de monitorizare vor transmite în timp real către o platformă web informaţiile culese din teren, acestea fiind publicate de autoritate pentru consultarea de către public.

În cazul în care una dintre staţii înregistrează valori peste limita maximă stabilită, aceasta va trebui să emită o alarmă către autoritate, atât prin platforma web, cât şi printr-un mesaj SMS. Specialiştii autorităţii vor putea să intervină eficient în teritoriu pentru remedierea situaţiei, fiind diminuat timpul necesar pentru detectarea şi îndepărtarea sursei care emite cu densitate de putere peste limita legală.

Sistemul de monitorizare este preconizat a fi instalat şi testat în ultima parte a anului 2015. Termenul limită pentru depunerea ofertelor expiră la 3 noiembrie. Contractul presupune livrarea de echipamente şi aplicaţii software aferente, inclusiv prestarea de servicii privind configurarea echipamentelor şi aplicaţiilor software şi efectuarea testelor de acceptanţă pentru întreg sistemul de monitorizare, precum şi instruirea utilizatorilor.

(AP)