Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a făcut o vizită inopinată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Ministrul a venit neanunţat la miezul nopţii în unitatea medicală şi s-a declarat total nemulţumită de ceea ce a găsit aici!

"În ultima vreme am avut destul de multe reclamaţii vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în Unitatea de Primiri Urgenţe de acolo şi nu numai... Am decis să merg la faţa locului să văd exact ce se întâmplă şi se întâmplă", a declarat Pintea, la Antena 3.

Ea a spus că problemele sunt "modalitatea în care pacienţii sunt trataţi, modul în care se vorbeşte, comportamentul cadrelor medicale faţă de aceştia".

"Pe de altă parte, şi probleme de natură administrativă pentru că vă spun foarte sincer nu mă aşteptam ca într-o unitate medicală din România secolului 21 - probabil că sunt singura care nu mă aşteptam - să găsesc mizerie. Spitalul nu era deloc curat, inclusiv în secţiile care erau renovate. Există o parte a spitalului care urmează să intre în renovare, inclusiv Unitatea de Primiri Urgenţe, dar chiar partea renovată nu era curată", a afirmat ea.

Sorina Pintea a spus că l-a sunat pe şeful Consiliului Judeţean spunându-i să se întâlnească în faţa spitalului, iar apoi a intrat prin zona unde stau aparţinătorii. Acolo nu erau pacienţi, Pintea spunând că i-a întrebat pe aparţinători de câtă vreme stau, iar o femeie i-a răspuns că stă de mai multe ore, fără a avea veşti despre soţul său.

"Am intrat în Unitatea de Primiri Urgenţe, din păcate medicii erau foarte ocupaţi, era multă lume, asta este adevărat. Unitate de Primiri Urgenţe care are nevoie de renovare... Acolo, foarte mulţi pacienţi, aşa cum spuneam, şi i-am întrebat dacă există asistent social, dacă există persoane dedicate care să informeze aparţinătorii, periodic, despre starea pacienţilor. Teoretic, uzanţele spun că din jumătate în jumătate de oră trebuie să ieşi să informezi pentru că oamenii sunt îngrijoraţi. Nu există. Există două asistente sociale care sunt angajate în Unitatea de Primiri Urgenţe", a detaliat ministrul Sănătăţii.

Ea a spus că a urcat apoi într-o secţie renovată, unde erau foarte mulţi pacienţi - 84, dar asta nu este o scuză pentru a nu se face curăţenie.

Pintea a adăugat că apoi a ajuns, din greşeală, la etajul I, cu liftul, în timp ce dorea să coboare pentru că era deja ora 1.00.

"Greşeala a fost perfectă. Am intrat în secţia de neurochirurgie, unde o infirmieră spăla pe jos. Am întrebat-o cu ce spală - cu trei-patru pastile puse în apă, deşi, bineîneţeles, trebuie să cunoască procedurile. Apoi acolo era, de asemenea, secţie cu 28 de paturi, dar foarte mulţi pacienţi, foarte mulţi pacienţi, şi de asemenea era mizerie. Medicul de gardă spunea că nu au infecţii, zic: mi-e greu să cred, cred că nu le raportaţi, nu că nu aveţi", a mai spus ea.

Ministrul Sănătăţii a precizat că a propus demiterea directorului de îngrijiri.

"I-am propus preşedintelui Consiliului Judeţean demiterea directorului de îngrijiri pentru că în primul rând un spital trebuie să fie curat ca să poată acorda un act medical de calitate (...) În urgenţă foarte mulţi pacienţi, 300 de pacienţi, opt medici, nu fac faţă, la UPU urgent scoase posturi la concurs. Mi s-a spus că nu vin, mai insistăm, opt medici care fac concomitent şi urgenţă şi SMURD nu au cum să mulţumească populaţia. Şi, de asemenea, Direcţia de Sănătate Publică să facă un control pentru că a fost în desfăşurare un control încrucişat, în sensul că din alt judeţ venea la spital la Ploieşti şi verifica, nu au fost. Eu nu prea cred că au fost (...) Nu cunoaştem reguli, nu cunoaştem  protocoale, nu ne interesează, punemm 4-5 pastile în zece litri de apă,  nici măcar zece litri", a mai spus Pintea.

Conducerea CJ reacţionează!

Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova, a convocat o şedinţă de urgenţă cu întreaga conducere a Spitalului Judeţean Ploieşti:

"Controlul inopinat efectuat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de către ministrul Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, a scos la iveală unele abateri de la norme în zona Unităţii de Primiri Urgenţe, dar şi pe secţiile vizitate.

Sunt profund dezamăgit de faptul că – în ciuda alocărilor financiare considerabile de la bugetul judeţului, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor din acest spital – mai există probleme legate de modul în care se întreţine curăţenia în unitatea medicală cu cea mai mare adresabilitate din Prahova.

Am sesizat, împreună cu doamna ministru Sorina Pintea, deficienţe legate atât de asigurarea curăţeniei în incinta spitalului, de modul în care sunt folosite materialele sanitare. O altă problemă întâmpinată a fost că, în timpul controlului, existau aparţinători în sala de aşteptare de la Unitatea de Primiri

Urgenţe care nu fuseseră informaţi de circa trei ore despre starea pacientului care fusese programat pentru un examen imagistic la computer tomograf. Acesta este un aspect care trebuie rezolvat de urgenţă, fie prin asigurarea unei comunicări directe cu familiile pacienţilor care aşteaptă veşti despre bolnavi, fie prin intermediul unui sistem electronic de informare. Pe de altă parte, există şi problema lipsei de personal din Unitatea de Primiri Urgenţe, având în vedere că din cele 24 de posturi existente, doar opt sunt ocupate în această zonă fierbinte a Spitalului Judeţean, fapt care îngreunează activitatea pe acest sector.

Pentru a găsi soluţii la aceste probleme, am convocat, în această dimineaţă, conducerea spitalului. Le-am solicitat celor prezenţi, managerul Marius Niculescu, directorul medical – Florin Puşcariu, directorul de îngrijiri - Manuela Dobre (pentru care doamna ministru Sorina Pintea a solicitat schimbarea din funcţie), directorul Direcţiei de Sănătate Publică – Ioana Loghin, să ia măsuri pentru a rezolva problemele constatate.
Îi asigur pe prahoveni că voi urmări îndeaproape măsurile care vor fi luate de urgenţă în cadrul acestui spital.

Controalele inopinate vor continua, iar cei vinovaţi de apariţia unor situaţii similare celor constatate în noaptea de vineri spre sâmbătă vor trebui să plătească cu funcţia!",
a scris preşedintele CJ Prahova pe contul de Facebook