ANM instituie cod galben în nu mai puţin de 19 judeţe, iar în mai multe avertizarea se va transforma, sâmbătă dimineaţă, în cod galben de viscol şi ninsori.

De astăzi, ora 19.00 şi până duminică seară, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori. Din a doua parte a zilei de sâmbătă (15 decembrie) în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi local în Transilvania vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei. Local, precipitaţiile vor fi importante cantitativ.

Un al doilea cod galben intră în vigoare tot vineri, dar la ora 23.00, deoarece "în Banat, cea mai mare parte a Crişanei, vestul şi sudul Transilvaniei, vestul şi nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali. Occidentali şi de Curbură vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare şi se va depune strat consistent de zăpadă. Local se vor cumula 25…30 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 60 km/h, dar şi în regiunile sudice şi sud-vestice, cu viteze, în general, de 45…50 km/h", după cum anunţă ANM.

Meteorologii instituie, însă, pentru intervalul 15 decembrie, ora 6.00 - 16 decembrie, ora 12.00, cod portocaliu, pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin, precum şi în zona de munte a judeţelor Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova. În toate aceste zone va ninge abundent, se vor cumula peste 60…70 l/mp, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ.

În zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăşi 70 km/h.

Peste 227 de pompieri cu 71 autospeciale de intervenţie şi 176 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din judeţ.

În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizărilor de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU în zona de nord a judeţului, în situatia precipitaţiilor, mai ales sub formă de ninsoare abundentă şi de vânt puternic (în zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăşi 70 km/h), care vizează judeţul Prahova, s-au asigurat măsuri necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.

La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite două autovehicule şenilate, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), o autofreză pentru deblocarea drumurilor, precum şi autospeciale de intervenţie la incendii şi ambulanţe SMURD.
Totodată, în contextul avertizării meteorologice s-a decis activarea Centrului Judeţean de Coordonare si Conducere a Intervenţiilor - etapa I, concomitent cu activarea Centrului Judeţean de Comunicare şi Informare Publică.

Avertizarea de cod galben şi portocaliu a fost transmisă prin sms şi prin fax tuturor CLSU-urilor în vederea aplicării prevederilor şi obligaţiilor legale şi a celor din Manualul primarilor.

Printre măsuri se mai regăsesc verificarea şi cunoaşterea situaţiei cu femeile gravide cu sarcina în 7-9 luni, a persoanelor are urmează tratamente de dializă sau alte afecţiuni, dar şi situaţia cu spaţiile destinate cazării temporare a persoanelor fără adăpost pe perioada temperaturilor scăzute.

Recomandări:

Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs şi să evite drumurile greu accesibile.

De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.