Filarmonica „Paul Constantinescu” împreună cu Primăria Ploieşti, sponsorii şi partenerii, organizează în perioada 21-25 noiembrie 2018 a XIII-a ediţie a „Ploieşti Jazz Festival”.

Filarmonica ploieşteană manifestă un interes deosebit pentru acest gen de muzică poate şi pentru că îi revine ca o datorie, ştiut fiind faptul ca istoria jazz-ului românesc a început în urmă cu 49 de ani la Ploieşti. Anul acesta spectatorii noştri vor putea participa la o ediţie specială a „Ploieşti Jazz Festival”, care aduce pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” nume mari, artişti consacraţi ai jazz-ului internaţional şi legende în devenire. Pentru că jazz-ul ne îndeamnă să fim neconvenţionali, campania de promovare a PJF se desfăşoară în afara sălii de spectacole şi cuprinde proiecte ca „Jazz in the Bus”, „Caravana Ploieşti Jazz Festival” sau momente ca cele în care „Ploieşti Brass Ensemble” încântă trecătorii din centrul Ploieştiului cu muzica Dixieland-ului. Tot în sfera neconvenţionalului se încheie şi fiecare seară de festival, cu Jam Sessions şi concerte live la „Curtea Berarilor”.

Ploieşti Jazz Festival debutează în seara de 21 noiembrie cu orchestra simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” şi doi invitaţi speciali: dirijorul Jin Wang şi violoncelista Joanna Sachryn. Seara are dublă semnificaţie, deoarece este celebrat marele compozitor Leonard Bernstein, la 100 de ani de la naştere. Special pentru „Ploieşti Jazz Festival”, ediţia a XIII - a, maestrul Jin Wang a compus a doua sa simfonie, cea în stil jazz, ce ne îndeamnă să fim toleranţi cu cei diferiţi de noi, iar în finalul lucrării putem „vedea” imaginea unei lumi frumoase, în care trăim cu toţii în armonie.

Violoncelista Joanna Sachryn se află la a doua prestaţie pe scena Filarmonicii ploieştene, iar interpretarea Concertului pentru violoncel şi orchestră de suflători de Friedrich Gulda cu siguranţă va primi multe aplauze. „Porgy şi Bess” de George Gershwin şi „The West Side Story” de Leonard Bernstein completează programul serii de 21 noiembrie 2018.

Propunerile ediţiei a XIII - a a PJF sunt de neratat: „Traffic Strings” şi „Ploieşti Jazz Trio” pentru a doua seară de Festival. Alături de „Ploieşti Jazz Trio” va concerta celebrul saxofonist american Rick Margitza, muzician de jazz ce s-a aflat adesea pe scenă alături de instrumentişti celebri precum Miles Davis sau Chick Corea. Proiectul Traffic Strings a fost iniţiat de muzicianul Lucian Moraru şi are în componenţă câţiva dintre cei mai valoroşi instrumentişti din România din acest moment.

A treia seară aduce în lumina reflectoarelor din Tel Aviv pe Daphna Levy şi „The ClassiCats” în prima parte a serii. Daphna, interpretă de jazz ce are şi compoziţii proprii ce dovedesc o profundă înţelegere a acestui gen de muzică, se remarcă prin voce caldă, muzicală. A treia seară de Festival se încheie cu „Grappelli Memories”, proiect tribut violonistului francez Stephane Grappelli, membru al celebrului „Quintette du Hot Club de France”. Florin Niculescu, violonist român de jazz care trăieşte în Franţa, va prezenta publicului, alături de cvartetul său, un program spectaculos de jazz manouche.

Gene Jackson, celebrul toboşar ce este recunoscut pentru abilitatea de a varia ritmurile africane şi cele latine şi care a concertat alături de muzicieni celebri precum Herbie Hancock, deschide a patra seară alături de trio-ul său, fiind urmat de „Carmen Souza Trio”. Carmen Souza, cunoscută şi ca „Ella Fitzgerald a republicii Capul Verde”, s-a remarcat prin stilul său inovator, care reprezintă o fuziune a formelor tradiţionale din Capul Verde şi elemente de jazz contemporane şi tradiţionale.

A cincea şi ultima seară cuprinde trei concerte printre care şi cel al „Ploieşti Big Band Society”, un proiect îndrăzneţ al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, ce alătură suflătorii de alamă ai orchestrei simfonice şi  „Ploieşti Jazz Trio”, sub bagheta dirijorului Rick Condit. Saxofonistul şi dirijorul Rick Condit se bucură de o carieră în educaţia jazz-ului de mai bine de 25 ani, iar concertele l-au adus adesea alături de muzicieni precum Ella Fitzgerald. Solista Big Band-ului Filarmonicii ploieştene va fi Luiza Zan, interpretă de jazz recunoscută pe plan internaţional. Ultima seară va fi  deschisă de „Benito Gonzales Trio” şi trompetistul Emil Bîzgă, recunoscut pe plan internaţional pentru disponibilitatea de a alterna muzica clasică cu cea de jazz. Ultimul concert al „Ploieşti Jazz Festival” va fi susţinut de „Jazzmeia Horn Quartet”. Cântăreaţă de origine africană, numită recent de „Downbeat Magazine” – „cea mai bună stea în devenire”, adesea comparată cu Sarah Vaughan şi Nancy Wilson, este o voce extrem de valoroasă şi a primit în 2018, la 27 de ani, prima nominalizare Grammy pentru albumul „Un apel social”.

Evenimentele „Ploieşti Jazz Festival” sunt completate de cele organizate de Filarmonica „Paul Constantinescu” la „Curtea Berarilor”, după cum urmează:

Jam Sessions în fiecare seară (de joi, 22.11. până sâmbătă, 24.11.2018) şi concerte live vineri seară, 23.11.2018 – ora 21.30 – „Midnight Sun feat. Aminda” – formula care reprezintă România la „European Blues Awards 2019” în Insulele Azore şi sâmbătă seară – 24.11.2018 – ora 21.30 – „Geta Burlacu & friends” – un spectacol inedit de etno-jazz cu „Geta Burlacu Trio” intitulat „de la Miles Davis la Maria Tănase” – un mix de folclor, jazz, funk, jazz lounge şi linie vocală etnică stilizată.