În cadrul Concertului Extraordinar ce face parte din cel mai important eveniment al Stagiunii Aniversare cu numărul 65, „Balul Filarmonicii”, invitaţii vor avea onoarea de a asculta, în primă audiţie absolută, „Polifonii Ploieştene”, o lucrare scrisă special de către tânărul compozitor ploieştean, Vlad Hîrlav Maistorovici, pentru această ocazie.

„Este o mare bucurie să fii invitat să compui o lucrare cu ocazia aniversării unei instituţii de cultură, iar emoţiile sunt foarte intense când e vorba de oraşul natal şi filarmonica din Ploieşti! Invitaţia este cu atât mai onorantă având în vedere că oraşul nostru şi orchestra sa l-au inspirat pe unul dintre cei mai mari compozitori români, acum o jumătate de secol, să compună „Simfonia Ploieşteană”. În această capodoperă Paul Constantinescu surprinde în stilul său neoclasic spiritul Ploieştiului istoric, parfumul primei jumătăţi a secolului XX. În secolul XXI, muzica lui ne ajută să redescoperim în noi acest spirit” a declarat Vlad Hîrlav Maistorovici, care a vorbit şi despre ceea ce l-a inspirat când a scris „Polifoniile Ploieştene”.

„Ca un compozitor milenial, am încercat să mă inspir din Ploieştiul în care am crescut, iar Filarmonica, alături de Colegiul de Artă, au fost locurile în care am fost iniţiat în muzica clasică şi expus la folclorul urban şi la jazz. Astfel am compus „Polifonii Ploieştene”, o scurtă piesă a cărei titlu denotă atât structura piesei cât şi conceptul: o sinteză a muzicii clasice cu folclorul urban şi jazz-ul într-o formă de fugă simfonică. Toate cele trei ingrediente sunt prezente încă din primele măsuri, în tema fugii, cântată la vioară de concertmaestru. Tema se amplifică foarte repede şi este dezvoltată în întreg ansamblul, care include aproape toate instrumentele orchestrei simfonice moderne, inclusiv un ţambal! Spre finalul piesei orchestra simfonică face loc trio-ului de jazz, care intervine cu o cadenţă improvizată pe tema fugii.”

Aşadar, în deschiderea Concertului Vocal - Simfonic de Duminică, 17 decembrie, din cadrul „Balului Filarmonicii”, ce va avea loc în „Sala Coloanelor” din Palatul Culturii, veţi avea parte de o premieră absolută, o îmbinare a „muzicii clasice cu folclorul urban şi jazz-ul într-o formă de fugă simfonică” sau, altfel spus, „Polifonii Ploieştene” de Vlad Hîrlav Maistorovici.

Vă aşteptăm să sărbătorim împreună 65 de ani de tradiţie în promovarea şi susţinerea valorilor culturale!

“Prin artă, spre bine!”