În timp ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vorbesc despre o primă "săptămână epidemică" şi despre o "stare de alertă", multe unităţi medicale au luat decizia de a limita accesul celor care vin din afara spitalelor. La Maternitatea Ploieşti s-a luat decizia de restricţionare a vizitelor, pe fondul creşterii numărului de cazuri de gripă, au anunţat astăzi reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova, instituţia care coordonează activitatea spitalului.

Chiar dacă nu e pe placul aparţinătorilor, măsura a fost luată pentru protejarea copiilor şi a mamelor, au explicat reprezentanţii Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti, care vorbesc despre importanţa respectării regulilor privind igiena şi prezenţa în spital pentru a limita numărul acestor cazuri de îmbolnăviri şi îi sfătuiesc pe cei care au simptome sau intră în contact cu persoane cu simptomatologie să evite contactul cu persoanele sensibile.

Măsura vine în contextul în care ministrul Sănătăţii a anunţat că numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat, prin urmare a fost declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni. “Ne  putem aştepta la o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităţilor de sănătate publică locale  să  monitorizeze evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel judeţean. Inspectoratele şcolare, vor recomanda triajele epidemiologice zilnice în colectivităţi – şcoli, grădiniţe, creşe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o  evaluare locală şi a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Până acum, în Prahova, trei persoane au murit din cauza gripei, iar în cazul celui de al patrulea deces se aşteaptă confirmarea analizelor de laborator