Este în firea omului să creadă că nenorocirile nu i se întâmplă lui sau persoanelor apropiate. Asta până când ele chiar se întâmplă. Şi atunci începe să se vaite în stânga şi în dreapta. Abia atunci când cineva are nevoie de sânge, în urma vreunei nenorociri, oamenii se gândesc la faptul că există Centrul de Transfuzie Sanguină. Abia atunci oamenii conştientizează cât de important este să aibă de unde lua sângele necesar. Ceea ce trece neobservat cu zilele sau chiar cu anii, devine, dintr-o dată, esenţial.
Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti are o activitate de peste jumătate de secol şi este unica instituţie de profil din judeţ. Este o unitate de primă linie, la care se apelează, de obicei, în caz de urgenţă. La fel ca SMURD-ul şi Ambulanţa, Centrul de Transfuzie trebuie să fie în permanenţă pregătit pentru orice fel de situaţii neprevăzute.
Deşi prahovenii nu sunt familiarizaţi cu această instutuţie şi cu donarea de sânge, începând din anul 2000 şi până în prezent, 65.000 de donatori au trecut pragul centrului. Mulţi dintre ei, doar pentru a profita de avantajele oferite: “În primul rând, ei primesc o zi liberă de la serviciu, mai exact, ziua donării, zi care este, de altfel, plătită. Aceştia mai primesc şapte tichete de masă, a câte 9,35 lei fiecare. O greşeală frecventă pe care o fac donatorii este aceea că mulţi vin să doneze fără să fi servit micul dejun. Este total gresit acest lucru şi tocmai de aceea, multora li se face rău. Un beneficiu pentru sănătatea fiecărui donator ar fi acela că, la fiecare donare, i se face o evaluare gratuită a stării de sănătate, care include o serie de analize de sânge. Totodată, donatorilor din afara oraşului li se decontează transportul, iar ploieştenilor li se oferă 50% reducere la abonamentele RATP, în luna în care au donat, pe o singură linie. Primăria Ploieşti se ocupă de acest aspect şi este un lucru foarte bun pentru cei care doresc să vină să doneze şi nu au posibilitate financiară.”, susţine directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Ploieşti, dr.Georgeta Hanganu.
Chiar dacă nu sunt foarte multe beneficii, cel mai mult contează satisfacţia morală pe care o are fiecare om, ştiind că sângele lui poate salva o viaţă.
“Sângele nu-l poţi cumpăra de la farmacie sau de la supermarket. Din păcate, singurii care îţi pot salva viaţa sunt nişte anonimi, nişte oameni despre care nu ştii nimic, dar fără de care viaţa ta s-ar putea sfârşi. Sănătatea nu o poţi cumpăra cu bani.”, ne-a spus doctoriţa Hanganu.
Pentru a putea fi un bun donator trebuie să ai între 18 şi 60 de ani, să nu ai vreo boală cronică, să nu fii operat recent sau să ţi se administreze vreun tratament medicamentos. Nu în ultimul rând, ar trebui să fii o persoană curajoasă, care îşi doreşte să-şi ajute semenii. Un alt aspect de care trebuie să se ţină cont este greutatea corporală, care ar trebui să depăşească 50 de kg, având în vedere cantitatea de sânge care ţi se recoltează, adică aprox. 450 ml. de sânge. Este o cantitate destul de mare şi nu este foarte uşor să dai acest volum de sânge, fără să ai probleme după donare. De aceea, indicat ar fi să ai peste 60 de kg. O altă condiţie pe care ar trebui să o îndeplineşi ca donator este Legea hemoglobinei care spune că: o femeie poate dona doar dacă valoarea hemoglobinei în sânge este de 12,5 g/dL., iar la barbaţi 13,5 g/dL. Totodată, un bun donator trebuie să aibă şi o tensiune arterială bună: între 10 cu 5 şi 18 cu 10.
Sângele prelucrat la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploieşti ajunge în toate unităţile sanitare din Prahova, pentru pacienţi care necesită transfuzii, dar şi în spitalele din Bucureşti. Aici vin toţi bolnavii care suferă de afecţiuni grave şi este normal ca centrele de tranzfuzie din ţară să le trimită sânge, atunci când solicită. Jumătate din ceea ce se prelucrează la Ploieşti, pleacă la Bucureşti, aici fiind cel mai mare centru medical-universitar din ţară. De exemplu, pentru un transplant de ficat, un doctor are nevoie de sânge de la 60 de persoane. Este enorm de mult, şi din acest motiv, Centrul de Transfuzie din Bucureşti nu reuşeşte să facă faţă numărului mare de solicitări.
Din păcate, majoritatea centrelor stau destul de prost cu efectivul de sânge în această perioadă. Fiind vară, oamenii de la oraş au concedii, iar cei de la ţară sunt ocupaţi cu munca câmpului.
Un lucru cu care se poate lăuda centrul din Ploieşti este acela că este singura unitate din ţară, de acest gen, informatizată complet, care îşi poate solicita vechii donatori la o anumită perioadă de timp.
În Ploieşti, la Centrul de Transfuzie Sanguină, a fost implementat şi un program de informare şi consiliere cu privire la donarea de celule stem: “Acest program a fost iniţiat în luna decembrie a anului trecut şi foarte bucuroasă că până la acest moment avem peste 400 de donatori. Oamenii au fost extrem de receptivi şi aş putea spune că aproape ne-am atins targetul pe acest an, el fiind de 500 de donatori pe tot anul. Nu este deloc simplu să donezi aceste celule stem. Nu este simplu în România, pentru că în străinătate se face asta de acum 25 de ani. Cu toate acestea, oamenii au fost foarte sensibili la ideea că pot salva o viaţă, că pot face un bine celui de lângă ei. Donarea de celule stem este un lucru extraordinar, care îi ajută foarte mult pe bolnavii de leucemie şi nu numai. În acest program, oamenii nu primesc niciun beneficiu şi cu toatea acestea, ei acceptă să doneze. Totul este benevol”, ne-a declarat Georgeta Hanganu.
În străinătate, un transplant de celule stem ajunge să coste 180.000 de euro, iar românii sunt nevoiţi să mergă să bată la uşile clinicilor private de acolo. În România, costul transplatului este suportat de Casa de Asigurări şi este de 90.000 de euro.