Autorităţile ploieştene pregătesc un proiect de decernare, post-mortem, a titlului de cetăţean de onoare pentru Andrei G. Ioachimescu, unul dintre pionierii mecanicii inginereşti din România. Proiectul de hotărâre ar urma să fie discutat în şedinţa de miercuri a Consiliului Local şi vine ca o recunoaştere a meritelor deosebite ale unei persoane, în anul centenarului Marii Unirii, dar, totdată, la 75 de ani de la trecerea în nefiinţă.

În proiectul de hotărâre publicat pe site-ul municipalităţii se precizează faptul că titlul de cetăţean de onoare se acordă "pentru remarcabila contribuţie adusă la înfiinţarea Şcolii Moderne de Mecanică Teoretică din România şi a revistei «Gazeta Matematică»".

Andrei G. Ioachimescu (1868-1943) a fost un renumit inginer constructor şi matematician român, fost profesor de mecanică în cadrul Şcolii Naţionale de Poduri şi Şosele şi ulterior, în cadrul Secţiei de Construcţii a Şcolii Politehnice Bucureşti, participând la formarea a peste 2.000 ingineri împreună cu profesori de renume ca Spiru Haret, Anghel Saligny, Elie Radu sau Gheorghe Ţieica, potrivit datelor biografice existente, iar pe lângă înfiinţarea publicaţiei "Gazeta Matematică" a publicat şi mai multe culegeri de probleme de matematică şi mecanică şi a elaborat un valoros curs de mecanică raţională, fiind considerat unul dintre creatorii şcolii de mecanică inginerească modernă din România. Anual, în România are loc un concurs de mecanică naţional, dedicat studenţilor din universităţile de profil şi care îi poartă numele lui Andrei G. Ioachimescu.