Iubitorii muzicii clasice sunt invitaţi la o nouă întâlnire cu maestrul Ovidiu Bălan şi violonistul Gabriel Croitoru. Programul de joi, 1 noiembrie 2018, de la ora 19.00, cuprinde Uvertura „Carnaval”, op.92 – Antonin Dvořák, Fantezia scoţiană în Mi bemol major, op. 46, pentru vioară şi orchestră – Max Bruch şi Simfonia a II-a, în Re major, op. 73 – Johannes Brahms.
Maestrul Ovidiu Bălan, director onorific şi prim-dirijor al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău este, din 1995, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii din Ploieşti (în prezent dirijor onorific) şi director muzical al Orchestrei Simfonice „Domenico Cimarosa” din Aversa, Italia. Născut în 1942, Ovidiu Bălan a studiat la actuala Universitate Naţională de Muzică din Bucureşti şi apoi alături de Jean Fournet, Marius Constant, Fernand Quattrochi. În 1973, Ovidiu Bălan a fost invitat în S.U.A., unde a studiat cu mari dirijori, alături de orchestre celebre, de la Eugene Ormandy şi Orchestra Simfonică din Philadelphia, la Sir Georg Solti şi Orchestra Simfonică din Chicago, Zubin Mehta şi Orchestra Simfonică din Los Angeles, Aldo Ceccato şi Orchestra Simfonică din Detroit, Lorin Mazel şi Orchestra Simfonică din Cleveland, Pierre Boulez şi Orchestra Simfonică din New York sau Seiji Ozawa şi Orchestra Simfonică din Boston. În 1988 a fost invitat să dirijeze 42 de concerte în S.U.A., alături de Orchestra Simfonică Română din Constanţa. În 2001 a concertat în Statele Unite alături de Filarmonica Mihail Jora din Bacău.
Gabriel Croitoru, cel mai important violonist al generaţiei sale şi unul dintre cei mai mari muzicieni români contemporani a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Mihai Constantinescu şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Modest Iftinchi, studiind în particular şi cu profesorul Ştefan Gheorghiu. În prezent este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de care susţine numeroase concerte, atât în ţară, cât şi în străinătate. Activitatea sa solistică însumează mai bine de 1.000 de concerte şi recitaluri, alături de cunoscute ansambluri orchestrale ca London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra. A susţinut numeroase recitaluri în Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria şi România. Totodată este solist concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti, şi membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea desfăşoară şi o activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti. În anul 2006 a obţinut titlul de doctor în muzică pe tema: „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”, avându-l ca îndrumător pe profesorul Octavian Lazăr Cosma. Este laureat al unor concursuri naţionale şi internaţionale iar discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, între care Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, o premieră mondială. Din anul 2008, Gabriel Croitoru a obţinut dreptul de utilizare asupra singurei viori Guarneri del Gesu (1731) a Statului Român, vioară care i-a aparţinut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.
Biletele, în valoare de 20 lei (întreg), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Filarmonicii, de la Agenţia Teatrală sau online, de pe www.filarmonicaploiesti.eu