Unităţile şi compartimentele de urgentă pediatrică sunt arhipline în această perioadă, iar timpul de aşteptare este foarte mare. Motivele: numeroasele cazuri de gripă/rotavirus, personal subdimensionat şi colmatarea urgenţelor cu extrem de multe non-urgenţe, care s-ar putea adresa sistemului ambulator în regim de programare, spune un medic pediatru. 

Medicul Anda Voica de la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti face, pe Facebook, un apel către părinţi:

"Unităţile şi compartimentele de urgentă pediatrică sunt arhipline, timpii de aşteptare sunt foarte mari. Motivele: numeroasele cazuri de gripă/rotavirus şi ceva coronavirus, personal subdimensionat (NB: alţii nu mai avem de unde scoate, cam ăştia suntem, fraţilor) şi colmatarea urgenţelor cu extrem de multe non-urgenţe, care s-ar putea adresa sistemului ambulator în regim de programare.

Exemplu: febra ca unic simptom la copiii de peste 1 an , fără istoric de convulsii febrile, cu debut acut, erupţia din varicelă, obstrucţia nazală şi tusea, parazitoză intestinală, unghia încarnata, traumatismele minore (de ex deget, etc), urticaria fără dificultăţi respiratorii sau hipotensiune", afirmă medicul Anda Voica.

Potrivit acesteia, accesul la medicul de urgentă nu se face în ordinea venirii, ci în baza unor coduri de urgentă stabilite la nivel internaţional, iar pacienţii sunt încadraţi în categoriile respective de către asistenta de triaj.

De asemenea, în foile de prezentare sunt precizate ora de prezentate, ora de preluare, codul pacientului, iar medicul spune că sistemul este computerizat, iar aceşti parametri "nu pot fi modificaţi după bunul nostru plac/interes". "Toate unităţile de primiri urgenţe sunt dotate cu camere de supraveghere, nu preluăm pacienţi preferenţial!".

"Va rugăm nu vă prezentaţi de 2 ori în aceeaşi zi pt aceeaşi simptomatologie, fără să prezentaţi agravări (de ex, un nou puseu de febră documentat cu analize şi pentru care aţi primit deja prescripţie).

Nu solicitaţi ambulanţă decât pentru urgenţele reale, nu aveţi prioritate decât dacă simptomatologia vă situează în una din situaţiile de urgenţă", adaugă medicul pediatru.

1.585 de cazuri de gripă clinică au fost înregistrate în România în perioada 21 - 27 martie, comparativ cu doar 10 cazuri înregistrate în aceeaşi săptămână a anului trecut - ceea ce înseamnă de peste 150 de ori mai mult, a anunţat vineri Institutul Naţional de Sănătate Publică.