A trecut ceva timp de la adoptarea cu mare tam-tam în Parlament a legii referitoare la câinii comunitari. Nici până acum legea nu a devenit aplicabilă. Primarii marilor municipii sunt exasperaţi de faptul că li s-a promis că vor avea un instrument util în a rezolva problema acestor câini care deseori provoacă tragedii, dar sunt legaţi de mâini prin faptul că nici până la această oră nu au fost emise normele de aplicare a legii. Siteul pesurse.ro a solicitat părerea principalilor primari de municipii din ţară.

Iulian Badescu, primarul municipiului Ploieşti: „Nu mi se pare normal să raportăm întregii ţării că am rezolvat problema câinilor când de fapt suntem în acelaşi punct. Cu toţii aşteptăm normele altfel legea nu există. Totul pare a fi o chestiune de imagine!"

Cătălin Cherecheş, primarul muncipiului Baia Mare: "Nu putem aplica nimic! Deocamdată nu e funcţională. Oricum eu fac precizarea de pe acum când nu putem face absolut nimic că nu voi respecta termenul de 15 zile scris în lege pentru adopţie. Eu îl voi prelungi ca să evit cât pot eutanasierea câinilor comunitari".

Marcel Vela, primarul Caransebeşului: "La mine situaţia e fericită că nu e o densitate mare de câini comunitari şi ăia care sunt, sunt repede adoptaţi. Unii au fost adoptaţi de asociaţiile de locatari, iar pe ceilalţi am unde să îi ţin după ce îi sterilizez că m-am îngrijit de mult de treaba asta. Dacă ar fi fost probleme şi la mine ca la alte primării cu siguranţă că aş fi făcut scandal că nu am normele de aplicare."

Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei: "Suntem blocaţi total. Noi ne-am apucat şi am strâns câinii şi acum nu putem face nimic în lipsa acestor norme de aplicare... Ba mai suntem actionaţi şi în instanţă de ONG-uri pe motiv că nu respectăm condiţiile europene! Păi cum să le pot respecta în condiţiile în care eu am un adăpost de 400 de câini şi am peste 600 în el. E blocaj total şi nu îmi dau seama cine are interesul să blocheze aplicarea acestei legi"

Romeo Stavarache, primarul Bacăului: "Este o problemă mare cu normele de aplicare, dar eu am noroc. Noi ne descurcăm cu cantităţile de hrană primite de la societăţile comerciale din zonă."

Surse guvernamentale susţin pentru pesurse.ro că din cauza lobby-ului ONG-urilor normele de aplicare nu vor apărea mai devreme de primăvara viitoare.