105.000 de elevi şi preşcolari sunt supravegheaţi, în judeţul Prahova, de numai 18 medici şcolari! Şi asta în plină epidemie de gripă, în care mii de persoane s-au îmbolnăvit, iar 56 de oameni au murit! Una dintre măsurile impuse de autorităţi o reprezintă triajul epidemiologic, în fiecare unitate de învăţământ.

Practic, în teorie, medicul sau asistentul de la şcoală ar trebui să verifice, în fiecare zi, starea de sănătate a şcolarilor sau preşcolarilor. Acest lucru este aproape imposibil în Prahova, judeţ cu o populaţie de aproximativ 800.000 de locuitori.

Direcţia de Sănătate Publică Prahova a prezentat astăzi, la solicitarea reprezentanţilor presei locale, situaţia privind serviciile de medicină şcolară, precizând că în unităţile de învăţământ din judeţ sunt înregistraţi doar 18 medici şi 117 asistenţi

"Măsurile de prevenţie din această perioadă solicită să se facă zilnic un triaj în unităţile de învăţământ, adică o verificare a stării de sănătate a copiilor în momentul sosirii. În mod normal, personalul medical trebuie să facă acest triaj. Acum există o situaţie excepţională. Gripa afectează un număr mare de persoane şi este răspândită pe o suprafaţă extinsă. Din această cauză, nu se poate face această constatare doar de către personalul medical şi este nevoie şi de implicarea cadrelor didactice", a declarat, astăzi, la finalul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, dr. Decebal Dan.