Uvertura „Alfonso şi Estrella” - Franz Schubert, Concertul în Mi bemol major, op. 91, pentru două clarinete şi orchestră - Franz Krommer şi Suita în Mi major, op. 79, „From the Middle Ages” - Aleksandr Glazunov compun programul serii de joi, 18 octombrie, de la Filarmonică. De la ora 19.00, alături de orchestra simfonică la al cărei pupitru dirijoral de va afla maestrul Radu Postăvaru, vor evolua soliştii Daniel Radu şi Mihai Ailenei (clarinet).

 

Fiu de muzicieni, Daniel Radu a studiat vioara în primii ani de şcoală, însă după cinci ani a trecut la clasa de clarinet a prof. Florian Nistoroiu. În 1999 absolvă studiile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, un an mai devreme devenind angajat al Filarmonicii din Ploieşti. Evoluează adesea şi în calitate de solist, cântând sub bagheta unor dirijori ca Ovidiu Bălan, Ilarion Ionescu-Galaţi, Cristian Brâncuşi, Radu Postăvaru, Nicolae Racu, Paul Popescu, Mohammed Uthman Sidiq. Este laureat al unor concursuri naţionale derulate la Ploieşti, Constanţa, Timişoara, Suceava, dar şi finalist al competiţiei „Primăvară la Praga” – ediţia din 1988. În anul 2002 a participat la cursurile de orchestră organizate în Catania, Italia. În perioada 2010 – 2011 a fost prim-clarinetist al Orchestrei Simfonice din Amman, Iordania, şi profesor de clarinet la Conservatorul din capitala iordaniană. Din 2012 a urmat, vreme de doi ani, cursurile de Master ale Conservatorului Regal de Muzică din Belgia, la clasa prof. Ronald Van Spaendonck. În perioada studiilor din Belgia a susţinut numeroase recitaluri şi a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Bruxelles.

 

Mihai Ailenei a urmat cursurile Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, la clasa prof. Viorica Musteaţă, apoi pe cele ale Conservatorului „George Enescu” – specializarea clarinet. S-a perfecţionat cu maestrul Aurelian Octav Popa, cu Guy Dangain (profesor la Conservatorul din Paris) şi cu L. Vagner. În Germania a participat la cursuri de măiestrie interpretativă cu Stefan Korody şi Karl Leister, la Sofia, în Bulgaria, a lucrat cu Petko Radev, iar în Italia a lucrat, în martie 2002,  cu Vincenzo Mariozzi. În 1997 a fost semifinalist la Concursul „Pacem in terris”, derulat la Bayreuth, în Germania, iar în octombrie 1999 a obţinut Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare „Musica Contemporanea” din Subiaco, Italia. Din anul 1991 este membru al Trio-ului „Arsis”, cu care a susţinut peste 200 de recitaluri în ţară şi în străinătate. În calitate de solist a concertat împreună cu orchestre din România şi de peste hotarele ţării. Mihai Ailenei este în prezent prim-clarinetist în orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi.

 

Biletele, în valoare de 20 lei (întreg), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Filarmonicii, de la Agenţia Teatrală sau online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic-18-octom…/