Violonista Anna Savkina (Rusia) este solista invitată în concertul din 11 octombrie de la Filarmonica “Paul Constantinescu”. De la ora 19.00, orchestra simfonică la al cărei pupitru dijioral se va afla maestrul Dumitru Goia v-a pregătit Simfonia a V-a, în re minor, op. 47 - Dmitri Şostakovici, Dans Rusesc din baletul „Lacul Lebedelor” pentru vioară şi orchestră - Piotr Ilici Ceaikovski, „Serenada Melancolică” în si bemol minor, op. 26, pentru vioară şi orchestră - Piotr Ilici Ceaikovski „Amintiri despre un loc drag…”, trei piese op. 42 pentru vioară şi orchestră (aranjament Aleksandr Glazunov) - Piotr Ilici Ceaikovski şi Vals de concert nr. 1, în Re major, op. 47 - Aleksandr Glazunov.

 

Anna Savkina s-a născut în Bratsk (Siberia) pe e 21 august 1994. A început studiul viorii la vârsta de 5 ani dovedind încă de la primele lecţii abilităţi muzicale excepţionale. La vârsta de 6 ani a participat la Masterclass-uri cu profesorul Vladimir Ivanov de la Conservatorul de Stat „Ceaikovski” din Moscova şi la 7 ani a câştigat Premiul II la Concursul de vioară de la Nizhny Novgorod. În timpul anilor de studii din Bratsk, Anna a câştigat câteva Concursuri Internaţionale: Novosibirsk, Khanty-Mansiysk, Yakutsk şi Moscova. Începând cu 2005 a studiat a Şcoala Specială de Muzică „Gnessin” cu profesorul Alexander Vinnitsky, iar din 2013 studiază cu acelaşi profesor la Conservatorul Naţional „Ceaikovski” din Moscova. La vârsta de 14 ani şi-a făcut debutul cu Concertul pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski în Sala Mare a „Konzerthaus” din Viena şi la Salzburg. Anna a colaborat cu orchestre importante sub bagheta dirijorilor Vladimir Fedoseyev, Vladimir Spivakov, Vladimir Sirenko, Yuri Bashmet, Felix Korobov, Alexander Rudin, Vasily Valitov, Jovica Rado, Dumitru Goia, Leonid Nikolaev, Pascal Verrot şi a efectuat turnee în Europa şi Asia.

 

Dumitru Goia s-a născut pe 5 aprilie 1942 la Sângera Veche, plasa Sângerei. La Conservatorul din Leningrad a studiat cu Isai Şerman (dirijat operă) şi Nicolai S. Rabinovici (dirijat orchestră), iar la Academia de Muzică din Viena - cu Karl Osterreicher (dirijat orchestră). A fost dirijor al Orchestrei Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău (1972-1979), apoi prim-dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Chişinău (1979-1991) şi profesor de dirijat orchestră, citire partituri, orchestraţie, analiza stilurilor orchestrale la Conservatorul „Mimar Sinan” din Istanbul (1989-1991). Din anul 1993 se află la Bucureşti şi este conferenţiar la Universitatea Naţională de Muzică, dar şi dirijor al orchestrei simfonice a instituţiei. În capitala României este ca un tată pentru tinerii care îşi fac studiile muzicale acolo, având grijă ca aceştia să devină buni specialişti şi să contribuie la dezvoltarea artei naţionale. În afară de activitatea profesorală, Dumitru Goia susţine numeroase concerte în România şi peste hotarele ei, bucurându-se de aprecierea publicului spectator. Pentru merite deosebite în arta dirijorală, în 1983 i-a fost acordat titlul de artist emerit, iar în 1988 – cel de artist al poporului din Republica Moldova.

 

Biletele, în valoare de 20 lei (întreg), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Filarmonicii, de la Agenţia Teatrală sau online, de aici: https://filarmonicaploiesti.ro/…/concert-simfonic-11-octom…/