Ceremoniile dedicate Zilei Naţionale, la Ploieşti, au umplut parcul din jurul statuii lui Mihai Viteazul. Câteva mii de ploieşteni s-au strâns în piaţa amintită pentru a asista la manifestările prilejuite de împlinirea a 95 de ani de la area Adunare de la Alba Iulia, unde 100.000 de transilvăneni au cerut unirea cu Regatul României.

La eveniment au participat primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, preşedintele CJ, Mircea Cosma şi prefectul Marius Sersea.  După alocuţiuni, reprezentanţii autorităţilor locale şi ai partidelor locale au depus coroane de flori la monumentul principelui  Mihai Viteazul.

Defilarea a fost cea mai austeră din ultimii ani, jandarmii participând doar cu un pluton. Grosul a fost constituit de lucrătorii ISU şi de câteva din autospecialele de intervenţie ale Poliţiei, Poliţiei Locale şi ISU. Mai greu a fost pentru jandarmi să convingă lumea, să nu mai stea pe carosabil. Maşinile din blocul de paradă au trebuit să defileze pe un singur şir, deoarece nu aveau loc de ploieştenii care stăteau pe carosabil pentru a face poze cu aparate foto, ori cu telefoanele.

Două avioane utilitare de pe Aerodomul din Strejnic au străbătut razant piaţa, de câteva ori.

Administraţia locală s-a organizat mult mai bine şi a înfiinţat mai multe corturi ale ASSC (Administraţia Serviciilor Sociale) de unde s-au împărţit  porţii de fasole cu cârnaţi, precum şi un pahar de vin fiert. Prezenţa jandarmilor la asigurarea ordinii la cozi a prevenit orice fel de îmbulzeală, faţă de anii trecuţi când dispozitivul de ordine era asigurat de agenţi locali. Nu au lipsit evident nici „favorizaţii“, care au luat fasole prin spate, fără a mai sta la rând, dintre amici, prieteni şi chiar unii jurnalişti. Aceasta, în condiţiile în care coada avea şi peste 50 de metri lungime.

Au existat şi dou corturi tematice ale Jandarmeriei şi Poliţiei Locale, unde reprezentanţii instituţiilor respective au prezentat accesoriile de intervenţie ale militarilor, respectiv ale agenţilor. Cortul Poliţiei Locale a făcut furori, nu prin accesorii, cât prin prezenţa a două lucrătoare, una dintre ele fiind deja celebră şi cunoscută publicului drept „Demi Moore“ ori „sexy poliţista“ a Poliţiei Locale. În timp ce copiii au făcut poze cu căştile anti-vandal, cei mai mulţi tătici au făcut poze cu poliţista.

Ploieştenii au devenit mult mai civilizaţi faţă de acum 2-3 ani, organizarea a fost mai bună, şi în general oamenii au fost mult mai relexaţi la eveniment. Aproape toţi au înţeles că evenimentul e un prilej pentru desfătare, de relaxare alături cu familie cu ocazia unui eveniment pe care-l sărbătorim de 23 de ani.