Poliţiştii fac, miercuri dimineaţă, 37 de percheziţii în 12 judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste 3 milioane de euro. Anchetatorii spun că suspecţii ”ar fi creat un circuit comercial fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat”, 25 de persoane urmând să fie conduse la audieri. 

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, împreună cu cei de la Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, efectuează 37 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare a banilor, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.


Percheziţiile se desfăşoară în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Hunedoara, Bacău, Prahova, Argeş, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman şi Tulcea.

”Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2013 – 2015, persoanele bănuite ar fi creat un circuit comercial fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat”, se arată în comunicatul citat.

Prin intermediul a 12 societăţi din domeniul comerţului cu materiale reciclabile, suspecţii ar fi efectuat operaţiuni bancare (retragere de numerar) pentru acte comerciale fictive.

”În baza facturilor emise de firmele ,,fantomă”, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 900.000 de euro, constând în impozit pe profit neconstituit şi TVA dedus în mod ilegal. De asemenea, sumele de bani rulate prin circuitul fictiv şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor, sunt în valoare de aproximativ 2.200.000 de euro”, se mai arată în comunicat.

Anchetatorii vor pune în aplicare 25 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri.

Percheziţiile sunt efectuate cu sprijinul luptătorilor Serviciului de Acţiuni Speciale din IPJ Prahova, precum şi al poliţiştilor de la Poliţia Capitalei şi tuturor inspectoratelor pe raza cărora se efectuează percheziţii, în total fiind vorba de 130 de poliţişti.

La acţiune participă şi jandarmi din cadrul Grupării Mobile ”Matei Basarab” Ploieşti.