Adrenalină, acrobaţii cu avionul, piloţi talentaţi... Se întâmplă la Strejnic, acolo unde a început Campionatul Mondial de Acrobaţie cu Avionul, competiţie care a ajuns la cea de-a 13-a ediţie.

Evenimentul a început pe 15 august şi se desfăşoară până pe 25 august, la Aeroclubul Teritorial Ploieşti - Aerodrom Strejnic.

Este cea mai importantă competiţie aeronautică care a avut loc vreodată în România, urmând să aducă, pe aerodromul de lângă Ploieşti 57 de concurenţi din 18 ţări: Australia, Belarus, Belgia, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, Africa de Sud, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, SUA şi România.

Piloţii vor concura utilizând avioane de înaltă acrobaţie de mai multe tipuri printre care: Extra 300L, 300S şi 330SC, YAK 55, Sukhoi Su-31, XtremeAir XA42, TBA, PANZL S330, Cap 232.

Competiţia este organizată de Aeroclubul României împreună cu Federaţia Aeronautică Română sub egida Federaţiei Aeronautice Internaţionale.

România este reprezentată de opt piloţi, alături de "veteranii" George-Florin Rotaru, Andrei-Mihai Şerbu şi Daniel Ştefănescu intrând în echipă şi Teodor Munteanu, Vlad-Alexandru Popescu, Alexandru Eparu, Ioan Ursu şi Lucian Pîntea.

La ultima ediţie a Campionatului Mondial echipa României s-a clasat pe locul 5, iar Andrei-Mihai Şerbu a ocupat locul 4 în clasamentul individual, astfel că reprezentanţii Aeroclubului României speră ca 2018 să le aducă românilor şi locuri pe podium.

Zborurile de concurs se vor desfăşura zilnic, în perioada 16 - 24 august între orele 10:00 şi 19:00, accesul publicului fiind liber în zona special amenajată, iar finalul evenimentului va fi marcat de o demonstraţie aeronautică care va avea loc pe Aerodromul Strejnic în data de 25 august 2018 la o oră care va fi anunţată ulterior, au mai anunţat oficialii din cadrul Aeroclubului României.

Anul viitor, România va organiza Campionatul Mondial de paraşutism - probe clasice şi Campionatul Mondial de acrobaţie cu planorul.