Joi, 21 iunie 2018, ora 12.00, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Rezervaţia Arheologică Budureasca. Iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei Arheologice Budureasca, comuna Vadu Săpat, judeţul Prahova, pentru a afla mai multe informaţii cu privire la istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

 

 

Manifestarea se adresează comunităţii locale, autorităţilor locale, judeţene şi naţionale, comunităţii ştiinţifice, fiind o modalitate de popularizare şi punere în valoare a unui patrimoniu istoric şi arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni şi identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Valea Budureasca este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunităţii să se fundamenteze şi pe trecutul său. În ceea ce priveşte oamenii, avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor care de-a lungul câtorva generaţii au scos la iveală şi au redat contemporaneităţii numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte avem comunitatea locală – oamenii locului, care au avut partea lor de contribuţie la redescoperirea trecutului.

 

 

La crearea unei identităţi bine definite contribuie deopotrivă locurile, cât şi oamenii. Identitatea este o problemă de interdependenţă dintre aceşti doi factori. O identitate se construieşte greu, în timp, iar pentru ca ea să fie transmisă mai departe trebuie conştientizată şi promovată. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie atrasă comunitatea locală, implicit autorităţile locale, alături de comunitatea cercetătorilor, pentru a proteja şi promova monumentele istorice, care constituie o bogăţie a acestor locuri.

 

 

Programul începe la ora 12.00 şi se deschide cu comemorarea arheologului Victor Teodorescu, fondatorul Rezervaţiei Arheologice Budureasca şi sufletul cercetărilor întreprinse în această zonă începând cu anul 1959, urmată de vernisarea expoziţiei fotodocumentare „România centenară. Programul Naţional România 100 de ani”. Cu acest prilej se va vizita expoziţia de sit „Arheologia Văii Budureasca”, care prezintă istoricul cercetărilor şi monumentelor arheologice identificate şi cercetate în Valea Budureasca.