Bocancii vor fi la modă în Ploieşti, în această vară. Cel puţin, aceasta ar fi cea mai indicată măsură anti căpuşe, după ce Primăria Ploieşti se pregăteşte de al treilea an consecutiv fără servicii de deratizare şi dezinsecţie.

DSP Prahova atrage atenţia că boala Lyme este cea mai comună infecţie al cărui agent etiologic se transmite prin căpuşă.

DSP Prahova a transmis mai multe recomandări pentru populaţie, utile pentru evitarea muşcăturii de căpuşă.

  • Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi texturămai deasă.
  • Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  • Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de  repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
  • Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.
  • Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
  • Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu alcool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.