Avocatul Poporului (AP) îi recomandă directorului Colegiului "Alexandru Ioan Cuza" din Ploieşti măsuri privind copiii cu cerinţe educative speciale, după ce a efectuat o anchetă privind situaţia unui elev nevăzător.
"Directorul Colegiului 'Alexandru Ioan Cuza' din Ploieşti va dispune măsurile legale pentru: difuzarea Procedurii speciale privind accesul facilitatorului în cazul copiilor cu cerinţe educative speciale (CES), în vederea luării la cunoştinţă, tuturor factorilor implicaţi în procesul de învăţământ şi aplicată în cazurile copiilor cu cerinţe educative speciale, astfel încât această procedură să devină aplicabilă în cel mai scurt timp; aplicarea acestei proceduri şi a dispoziţiilor Ordinului nr. 1985/2016 în cazul elevului respectiv în privinţa reglementării prezenţei facilitatorului acestuia în unitatea de învăţământ şi la orele de curs, în funcţie de măsurile de sprijin prevăzute în planul individual de servicii întocmit pentru acest elev; iniţierea unor demersuri şi proceduri în vederea accesibilizării mediului fizic din Colegiul Naţional 'Alexandru Ioan Cuza', pentru adaptarea la tipurile de dizabilitate ale elevilor nevăzători înscrişi în acest colegiu, pentru a asigura acestora independenţa motrică necesară, în lipsa facilitatorului", se arată în recomandarea AP.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a efectuat o anchetă privind posibila încălcare a unor prevederi din Constituţia României referitoare la protecţia persoanelor cu handicap şi la dreptul la învăţătură, la Colegiul "Alexandru Ioan Cuza".
În recomandare se arată că pe 7 februarie mass-media a difuzat reportaje privind situaţia unui elev nevăzător din cadrul acestui colegiu, care nu mai este lăsat să intre la orele de curs împreună cu însoţitorul legal.
În urma verificărilor şi din documentele puse la dispoziţiile de instituţiile implicate în acest caz s-a evidenţiat că în judeţul Prahova există opt elevi nevăzători integraţi în învăţământul de masă (toţi cu grad de handicap grav, cu asistent personal), dintre care doi sunt înscrişi în învăţământul liceal.
Pentru elevii cu deficienţe vizuale grave care nu frecventează o şcoală specială pentru astfel de dizabilităţi a fost realizat un cabinet în incinta Liceului tehnologic şi de servicii "Sf. Apostul Andrei" din Ploieşti, unde cu ajutorul unui cadru didactic nevăzător aceşti elevi beneficiază de învăţarea scris-cititului în Braille etc.
Cei doi elevi nevăzători înscrişi în învăţământul liceal de masă urmează cursurile Colegiului "Alexandru Ioan Cuza" din Ploieşti, unul dintre aceştia fiind elevul la situaţia căruia au existat referiri în reportajele difuzate de mass media, se arată în recomandare.
Elevul e încadrat în grad grav de handicap cu însoţitor, asistentul său personal fiind mama sa, această calitate (de asistent personal/însoţitor) neconfundându-se cu aceea de facilitator.
Noţiunea de facilitator a fost introdusă prin dispoziţii din Ordinul nr. 1985/2016 iar numirea acestuia se face în urma includerii lui în planul de abilitare-reabilitare şi în planul de servicii psihoeducaţionale.
"Emitentul ordinului a stabilit în sarcina unităţilor de învăţământ în care se află copii cu dizabilităţi şi/sau CES elaborarea unor proceduri speciale privind accesul facilitatorului în unitatea de învăţământ; (...) s-a constatat că unitatea de învăţământ nu are la acest moment infrastructura adaptată deficienţelor elevului nevăzător pentru a asigura acestuia independenţa motrică necesară, iar în acest context, măsura eliminării totale a prezenţei facilitatorului în şcoală ar putea genera situaţii împovărătoare atât pentru elevul nevăzător, cât şi pentru colegii acestuia; (...) de la momentul interzicerii accesului facilitatorului la orele de curs, lipsa acestuia a fost suplinită prin implicarea colegilor de clasă", relevă recomandarea.
S-a constatat că pentru elev nu era întocmit un plan de servicii individualizat.
AP îi recomandă directorului executiv al DGASPC Prahova să dispună măsurile legale pentru ca la întocmirea planurilor de abilitare-reabilitare pentru copiii cu dizabilităţi şi/sau CES înscrişi în învăţământul de masă să fie avute în vedere dispoziţiile Ordinului nr. 1985/2016 cu privire la posibilitatea includerii ca măsură de sprijin pentru aceşti elevi a facilitatorului şi/sau accesibilizarea mediului fizic al unităţii de învăţământ, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.
Inspectorului general şcolar al IŞJ Prahova i se recomandă, printre altele, să dispună măsurile legale pentru reanalizarea situaţiei elevilor cu dizabilităţi şi/sau CES înscrişi în unităţile de învăţământ de masă din judeţ, prin prisma dispoziţiilor Ordinului nr. 1985/2016, de către profesorii de sprijin/responsabilii de caz iar acolo unde va fi identificată drept necesară prezenţa facilitatorului la orele de curs şi/sau se impune accesibilizarea mediului fizic, se va proceda la includerea acestei măsuri de sprijin în planurile individualizate, în funcţie de particularităţile fiecărui caz.
"Preşedintele CJ Prahova va dispune măsurile legale pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordinului nr. 1985/2016", se arată în recomandarea AP către preşedintele CJ Prahova.
Avocatul Poporului îi recomandă directorului Colegiului "AI Cuza" din Ploieşti măsuri privind copiii cu cerinţe educative speciale
3 aprilie 2018
(1283 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Vezi ce locuri de muncă sunt vacante în judeţul Prahova
(16 mai 2015)
576 vizualizări
TCE Ploieşti a câştigat procesul cu Primaria pentru plata TVA
(17 ianuarie 2019)
377 vizualizări
Ce proiecte vor fi finanţate prin PNDL în Prahova
(21 iulie 2017)
1241 vizualizări
Staţie de transfer a deşeurilor menajere la Urlaţi
(11 noiembrie 2014)
163 vizualizări
Avion prăbuşit la Strejnic. 10 răniţi grav. FOTO şi VIDEO
(3 iunie 2015 - Cristina IANCU)
840 vizualizări
Magistraţii ploieşteni suspendă protestul
(28 octombrie 2016)
266 vizualizări
Filarmonica Paul Constantinescu te asteapta la Concert Simfonic Wolfgang Amadeus Mozart
(23 septembrie 2015)
105 vizualizări
Distrugere de muniţie provenită din al doilea Război Mondial
(9 aprilie 2014)
157 vizualizări
Noi focare de pestă porcină în Prahova! Începe “uciderea preventivă” a porcilor în două localităţi
(22 august 2019)
49 vizualizări
Bucureştean omorât de tren la Sinaia
(22 noiembrie 2019)
98 vizualizări
Inalta Curte de Casatie si Justitie pune procesul penal al lui Andrei Volosevici pe “repede-inainte” !
(2 iunie 2020)
1515 vizualizări
Incendiu, ieri seară, la o clădire de birouri din Ploieşti
(11 iunie 2015)
161 vizualizări
Cum se va învăţa în fiecare şcoală din Prahova. 9 unităţi de învăţământ în scenariul roşu!
(10 septembrie 2020)
413 vizualizări
Cu 15 autobuze noi, TCE Ploieşti nu poate face abonamentul 100 de lei!
(11 iulie 2017)
1089 vizualizări
Controale la construcţiile ilegale din Ploieşti
(23 mai 2014)
132 vizualizări
Accident grav pe DN1 la Comarnic Trei maşini implicate FOTO- VIDEO
(22 mai 2017)
1936 vizualizări
Trei ploieşteni prinşi la furat de covor asfaltic
(9 aprilie 2014)
123 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Legenda lui Moş Nicolae: cum s-a născut tradiţia cadourilor lăsate în ghetuţe
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Ce e interzis să faci de Sfântul Nicolae?
Publicat la data de 6 decembrie 2024
-
Care sunt obiceiurile comune ale stilului de viaţă care cresc tensiunea arterială
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
DOCUMENT. Motivarea CCR. De ce au fost anulate alegerile prezidenţiale
Publicat la data de 7 decembrie 2024
-
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Cum cauzează stresul creşterea tensiunii arteriale?
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024