Sentinţă finală în procesul lui Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, în dosarul privind finanţarea ilegală a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti.
Bădescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, instanţa hotârând şi o perioadă de încercare de 7 ani. Iulia Alexandru, jurista Primăriei Ploieşti la acea dată, a fost achitată. Oanei Iacob, secretar al Primăriei Ploieşti, i-a fost redusă pedeapsa la doi ani de închisoare cu suspendare. Iulian Bădescu a fost achitat de unul dintre capetele de acuzare din dosarul iniţial
În dosarul finalizat astăzi de ICCJ Iulian Bpdescu era acuzat de abuz în serviciu şi de finanţarea ilegală a echipei Petrolul Ploieşti. Instanţa a respins recursul formulat de DNA Ploieşti în această cauză.
Publicăm integral decizia instanţei.
Cu unanimitate,
I. Admite apelurile formulate de inculpatii Bădescu Iulian, Alexandru Iulia Alina si Iacob Oana Cristina împotriva sentintei penale nr.477 din data de 16 iunie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.2087/1/2015. Desfiintează, în parte, sentinţa apelată şi, rejudecând:
A. Descontopeste pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a şi lit.b Cod penal aplicată inculpatului Bădescu Iulian, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor. Menţine pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit.a teza II-a şi lit.b Cod penal, stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248-2481 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 alin.2, art.41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal. Menţine pedeapsa de 2 ani şi 6 luni (doi ani şi şase luni) închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a şi lit.b Cod penal, stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (punctul 6 din rechizitoriu, sectiunea în drept) prevăzută de art.254 alin.1 Cod penal anterior rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit.c Cod penal anterior ?i art.5 Cod penal.
Cu majoritate,
În baza 396 alin.5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza a II-a din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Bădescu Iulian pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite prevăzută de art.12 lit. a teza I din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art. 76 litera d si art. 41 alin.2 Cod penal anterior si art. 5 Cod penal. Menţine pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite prev. de art.13 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit.d Cod penal anterior şi art.5 Cod penal. Menţine pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite prev. de art.13 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit.d Cod penal anterior şi art.5 Cod penal. Cu unanimitate, În baza art.33 lit.a raportat la art.34 lit.b Cod penal anterior, cu aplicarea art.5 Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Bădescu Iulian, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a şi lit.b Cod penal, cu titlu de pedeapsă complementară.
Cu majoritate,
În baza art.861 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de câte 7 (şapte) ani, stabilit în condiţiile prevăzute de art.862 Cod penal anterior. In baza art.863 Cod penal anterior, pe durata termenului de încercare, inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Prahova; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d)să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lor de existenţă. Atrage atenţia asupra dispoziţiilor art.864 Cod penal anterior, privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În baza art.71 alin.5 Cod penal anterior, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.
Cu unanimitate,
B. În baza art.396 alin 5 rap. la art.16 alin.1 lit.b teza a I-a din Codul de procedură penală, achită pe inculpata Alexandru Iulia Alina pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248-2481 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 alin.2, art. 41 alin.2 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal.
Cu majoritate,
C. Reduce pedeapsa aplicată inculpatei Iacob Oana Cristina pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial de la 3 (trei) ani închisoare la 2 (doi) ani închisoare, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248-2481 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 alin.2, art. 41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal.
Cu unanimitate,
D. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatei Alexandru Iulia Alina în solidar cu inculpaţii Bădescu Iulian şi Iacob Oana Cristina la plata sumei de 8.000.000 (opt milioane) lei, cu titlu de despăgubiri civile, către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploieşti. Obligă inculpaţii Bădescu Iulian şi Iacob Oana Cristina, în solidar, la plata sumei de 8.000.000 (opt milioane) lei, cu titlu de despăgubiri civile, către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploieşti (75% inculpatul Bădescu Iulian şi 25% inculpata Iacob Oana Cristina).
E. Ridică sechestrul asigurător instituit în cauză prin ordonanţa nr.7/P/2014 din 01.04.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti asupra bunurilor mobile aparţinând inculpatei Alexandru Iulia Alina, respectiv asupra cotei de 1/2 din autoturismul marca Opel Astra Caravan 1,7 DTI cu numărul de înmatriculare PH08LKH, culoare gri, serie motor 0323202, serie şasiu W0l0TGF3528022823.
F. Înlătură dispozitia privind obligarea inculpatei Alexandru Iulia Alina la plata sumei de 7500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în procesul penal, din care suma de 2500 lei reprezintă cheltuielile efectuate în faza de urmărire penală. II. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.
III. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie împotriva aceleiaşi sentinţe penale.
IV. În baza art.275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile ocazionate de soluţionarea prezentei cauze rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. 6 Cod procedură penală onorariile cuvenite apărătorilor desemnati din oficiu până la prezentarea apărătorilor alesi pentru apelantii intimati inculpati, în sumă de câte 90 lei, rămân în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 21 noiembrie 2017.
Cu opinia separată a doamnelor judecător Mirela Sorina Popescu şi Leontina Şerban în sensul menţinerii solutiei de condamnare la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare aplicată inculpatului Bădescu Iulian pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite prevăzute de art.12 lit. a teza I din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit. d, art. 41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal.
Cu opinia separată a domnilor judecători Geanina Cristina Arghir şi Daniel Grădinaru în sensul achitării inculpatului Bădescu Iulian, în temeiul dispozitiilor art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit.b teza I din Codul de procedură penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art.13 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit. d Cod penal anterior ?i art.5 Cod penal.
Cu opinia separată a domnilor judecător Mirela Sorina Popescu şi Ştefan Pistol în sensul menţinerii pentru inculpatul Bădescu Iulian a cuantumului pedepsei rezultante şi a modalităţii de executare a acesteia stabilite prin sentintă si pentru inculpata Iacob Oana Cristina a cuantumului pedepsei stabilite.
Pedeapsă cu suspendare pentru Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, în dosarul Petrolului!
21 noiembrie 2017
- citeşte totul despre:
- iulian badescu,
- primar,
- ploiesti,
- petrolul,
- finantare,
- dosar,
- inchisoare
(501 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
România cozilor! Aglomeraţie la Serviciul de Paşapoarte Ploieşti
(5 august 2015 - Cristina IANCU)
656 vizualizări
Zebrele au fost mutate, pietonii nu
(13 noiembrie 2013 - Alex POLICALĂ)
164 vizualizări
CCR a declarat legea descentralizării, neconstituţională
(10 ianuarie 2014)
97 vizualizări
Leii lui Nuţu Cămătaru pleacă la Galaţi
(9 octombrie 2013 - Cristina IANCU)
175 vizualizări
Urşi în vizită la Peleş
(16 iunie 2014 - Răzvan BUNEA)
1610 vizualizări
Poliţia Antifraudă anchetează achiziţiile de la CSM Ploieşti! FOTO
(16 februarie 2018)
909 vizualizări
Se prelungesc restricţiile în Sinaia şi nouă comune din Prahova
(26 ianuarie 2021)
260 vizualizări
La Ploieşti a început Festivalul Mărţişorul
(23 februarie 2017)
310 vizualizări
Prahova sub COD GALBEN de ninsoare viscolită
(27 noiembrie 2018)
2250 vizualizări
Iulian Teodorescu, viceprimarul cu atribuţii de primar, dispărut din Ploieşti de 1 decembrie!
(1 decembrie 2015)
556 vizualizări
Primul ghiozdan pentru elevii de clasa 1 din Ploieşti
(29 iulie 2017)
231 vizualizări
Câmpeanu: Şefii inspectoratelor şcolare Bihor şi Prahova au fost demişi. 208 transferuri din Prahova, anulate!
(20 august 2015)
1128 vizualizări
Două oferte pentru Autostrada Comarnic-Braşov
(10 decembrie 2013)
385 vizualizări
Procuror din Sinaia,acuzat de DNA de luare de mită
(4 martie 2016)
161 vizualizări
Pronunţarea sentinţei în dosarul lui Andrei Volosevici a fost amânată!
(29 noiembrie 2019)
98 vizualizări
FOTO/ VIDEO Cisternă cu motorină răsturnată în apropiere de Ploieşti!
(11 februarie 2022)
336 vizualizări
APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale
(30 mai 2019)
50 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole