Sentinţă finală în procesul lui Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, în dosarul privind finanţarea ilegală a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti.
Bădescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, instanţa hotârând şi o perioadă de încercare de 7 ani. Iulia Alexandru, jurista Primăriei Ploieşti la acea dată, a fost achitată. Oanei Iacob, secretar al Primăriei Ploieşti, i-a fost redusă pedeapsa la doi ani de închisoare cu suspendare. Iulian Bădescu a fost achitat de unul dintre capetele de acuzare din dosarul iniţial
În dosarul finalizat astăzi de ICCJ Iulian Bpdescu era acuzat de abuz în serviciu şi de finanţarea ilegală a echipei Petrolul Ploieşti. Instanţa a respins recursul formulat de DNA Ploieşti în această cauză.
Publicăm integral decizia instanţei.
Cu unanimitate,
I. Admite apelurile formulate de inculpatii Bădescu Iulian, Alexandru Iulia Alina si Iacob Oana Cristina împotriva sentintei penale nr.477 din data de 16 iunie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.2087/1/2015. Desfiintează, în parte, sentinţa apelată şi, rejudecând:
A. Descontopeste pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a şi lit.b Cod penal aplicată inculpatului Bădescu Iulian, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor. Menţine pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit.a teza II-a şi lit.b Cod penal, stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248-2481 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 alin.2, art.41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal. Menţine pedeapsa de 2 ani şi 6 luni (doi ani şi şase luni) închisoare şi pedeapsa complementară de 2 ani constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a şi lit.b Cod penal, stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (punctul 6 din rechizitoriu, sectiunea în drept) prevăzută de art.254 alin.1 Cod penal anterior rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit.c Cod penal anterior ?i art.5 Cod penal.
Cu majoritate,
În baza 396 alin.5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza a II-a din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Bădescu Iulian pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite prevăzută de art.12 lit. a teza I din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art. 76 litera d si art. 41 alin.2 Cod penal anterior si art. 5 Cod penal. Menţine pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite prev. de art.13 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit.d Cod penal anterior şi art.5 Cod penal. Menţine pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite prev. de art.13 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit.d Cod penal anterior şi art.5 Cod penal. Cu unanimitate, În baza art.33 lit.a raportat la art.34 lit.b Cod penal anterior, cu aplicarea art.5 Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Bădescu Iulian, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza II-a şi lit.b Cod penal, cu titlu de pedeapsă complementară.
Cu majoritate,
În baza art.861 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de câte 7 (şapte) ani, stabilit în condiţiile prevăzute de art.862 Cod penal anterior. In baza art.863 Cod penal anterior, pe durata termenului de încercare, inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Prahova; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d)să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lor de existenţă. Atrage atenţia asupra dispoziţiilor art.864 Cod penal anterior, privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În baza art.71 alin.5 Cod penal anterior, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.
Cu unanimitate,
B. În baza art.396 alin 5 rap. la art.16 alin.1 lit.b teza a I-a din Codul de procedură penală, achită pe inculpata Alexandru Iulia Alina pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248-2481 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 alin.2, art. 41 alin.2 Cod penal anterior cu aplicarea art.5 Cod penal.
Cu majoritate,
C. Reduce pedeapsa aplicată inculpatei Iacob Oana Cristina pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial de la 3 (trei) ani închisoare la 2 (doi) ani închisoare, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.248-2481 Cod penal anterior, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 alin.2, art. 41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal.
Cu unanimitate,
D. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatei Alexandru Iulia Alina în solidar cu inculpaţii Bădescu Iulian şi Iacob Oana Cristina la plata sumei de 8.000.000 (opt milioane) lei, cu titlu de despăgubiri civile, către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploieşti. Obligă inculpaţii Bădescu Iulian şi Iacob Oana Cristina, în solidar, la plata sumei de 8.000.000 (opt milioane) lei, cu titlu de despăgubiri civile, către partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploieşti (75% inculpatul Bădescu Iulian şi 25% inculpata Iacob Oana Cristina).
E. Ridică sechestrul asigurător instituit în cauză prin ordonanţa nr.7/P/2014 din 01.04.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti asupra bunurilor mobile aparţinând inculpatei Alexandru Iulia Alina, respectiv asupra cotei de 1/2 din autoturismul marca Opel Astra Caravan 1,7 DTI cu numărul de înmatriculare PH08LKH, culoare gri, serie motor 0323202, serie şasiu W0l0TGF3528022823.
F. Înlătură dispozitia privind obligarea inculpatei Alexandru Iulia Alina la plata sumei de 7500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare efectuate în procesul penal, din care suma de 2500 lei reprezintă cheltuielile efectuate în faza de urmărire penală. II. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.
III. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie împotriva aceleiaşi sentinţe penale.
IV. În baza art.275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile ocazionate de soluţionarea prezentei cauze rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. 6 Cod procedură penală onorariile cuvenite apărătorilor desemnati din oficiu până la prezentarea apărătorilor alesi pentru apelantii intimati inculpati, în sumă de câte 90 lei, rămân în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 21 noiembrie 2017.
Cu opinia separată a doamnelor judecător Mirela Sorina Popescu şi Leontina Şerban în sensul menţinerii solutiei de condamnare la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare aplicată inculpatului Bădescu Iulian pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite prevăzute de art.12 lit. a teza I din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit. d, art. 41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal.
Cu opinia separată a domnilor judecători Geanina Cristina Arghir şi Daniel Grădinaru în sensul achitării inculpatului Bădescu Iulian, în temeiul dispozitiilor art. 396 alin. 5 din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit.b teza I din Codul de procedură penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art.13 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art.74 alin.2, art.76 lit. d Cod penal anterior ?i art.5 Cod penal.
Cu opinia separată a domnilor judecător Mirela Sorina Popescu şi Ştefan Pistol în sensul menţinerii pentru inculpatul Bădescu Iulian a cuantumului pedepsei rezultante şi a modalităţii de executare a acesteia stabilite prin sentintă si pentru inculpata Iacob Oana Cristina a cuantumului pedepsei stabilite.
Pedeapsă cu suspendare pentru Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, în dosarul Petrolului!
21 noiembrie 2017
- citeşte totul despre:
- iulian badescu,
- primar,
- ploiesti,
- petrolul,
- finantare,
- dosar,
- inchisoare





Din aceeaşi categorie:
Veşti bune de pe şantierele Ploieştiului
(4 februarie 2016)
473 vizualizări
Trenul Regal a oprit pentru prima oară la Buşteni, de Ziua Naţională a României
(2 decembrie 2016)
395 vizualizări
Vezi ce locuri de muncă sunt vacante în judeţul Prahova
(16 mai 2015)
585 vizualizări
Primarul din Câmpina şi directorul Poliţiei Locale Ploieşti, trimişi în judecată de DNA
(4 decembrie 2017)
711 vizualizări
Adio tarabe la Gara de Sud! Începe realizarea legăturii dintre Gara de Sud si Gara de Vest
(9 august 2018)
3136 vizualizări
Primarul Dobre impasibil la siguranţa ploieştenilor! De-a alba-neagra cu semafoarele din Ploieşti!
(24 ianuarie 2019)
189 vizualizări
Femeie lovită mortal de tren, în gara Vălenii de Munte
(1 aprilie 2017)
715 vizualizări
Curtea de Apel Ploieşti îşi reia activitatea începând cu 11 februarie ! Forma de protest înlocuită cu suspendarea activităţii o ora !
(11 februarie 2020)
425 vizualizări
Fostul deputat Alexandri Nicolae, noul director al TCE Ploieşti
(3 februarie 2017)
721 vizualizări
Caz incredibil în Prahova! Un bătrân cu cetăţenie americană îşi tinea fiica sechestrată într-o magazie, de mai bine de doi ani!
(29 decembrie 2021)
526 vizualizări
Înmatricularea autovehiculelor în Prahova, doar prin programare on-line sau cu bon de ordine
(2 februarie 2017)
19895 vizualizări
PSD Ploieşti protestează împotriva bâlbielii de a convoca,din nou, Consiliului Local
(5 decembrie 2017)
656 vizualizări
Tragedie în Ploieşti! 2 copii mici au căzut de la etajul 8!
(11 august 2021)
409 vizualizări
Prahova: Numărul locurilor din grădiniţe este mai mare decât cel al copiilor. Unităţile din centrul oraşelor rămân la mare căutare
(11 mai 2015)
76 vizualizări
Incepe distribuirea ajutoarelor de la Uniunea Europeană
(9 ianuarie 2020)
40 vizualizări
Cutremur de 4,8 pe Richter. A fost simţit în toată ţara
(10 septembrie 2014)
214 vizualizări
Procuror, despre cazul copiilor răpiţi de tată: Bărbatul spune că există hotărâri judecătoreşti în Grecia care îi dau dreptul la custodie
(7 martie 2018)
444 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Istoria Atenei
Publicat la data de 28 martie 2025
-
Cele mai periculoase destinaţii turistice pentru femei
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Fructele cu cele mai puţine calorii. Poţi să mănânci oricât, nu te îngraşi
Publicat la data de 27 martie 2025
-
Lucruri inedite despre mere
Publicat la data de 28 martie 2025