Situaţie ciudată la Spitalul de Pediatrie Ploieşti. De fapt este o anomalie a întregului sistem de sănătate din România. În plină criză a medicilor, cu sute de cadre medicale care părăsesc România pentru a profesa în alte ţări, doctorii străini care doresc să lucreze aici nu pot profesa deoarece statul român nu le recunoaşte diplomele.

În această situaţie se găsesc doi medici specialişti care lucrează de câteva luni la Spitalul de Pediatrie Ploieşti. Natalia Buzatu este medic specialist ATI, având competenţe de anestezie pediatrică, iar Valeriu Chiţan medic specialist ortopedie pediatrică. Medicul Natalia Buzatu a fost şeful  Departament de Medicină Urgentă de la Spitalul de Copii „V.Ignatenco” din Chişinău. Medicul Valeriu Chiţan are specializare în ortopedie pediatrică, în traumatologie şi în microchirurgie

Amândoi sunt basarabeni, au terminat Facultatea de Medicină la Chişinău, şi-au făcut rezidenţiatul, dar nu pot profesa în România deoarece statul român nu le recunoaşte diplomele. Pot fi angajaţi doar ca medici de medicină generală, situaţie ciudată într-o Românie care se plânge de lipsa medicilor specialişti. Mai mult trebuie să refacă dosarul de avizare depus la Ministerul Sănătăţii din România la fiecare trei luni, ca şi când în trei luni medicii uită ce au învăţat în ani de zile sau diplomele expiră.

Faptul că Spitalul de Pediatrie din Ploieşti faptul are un medic anestezist pediatru care a tratat la Chişinău mii de copii şi nu poate fi folosit este frustrant. În urmă cu trei ani, spitalul a rămas fără linie de gardă din cauza lipsei de medici anestezişti. A fost nevoie atunci de încheierea unor contracte de colaborare cu mai mulţi medici ATI din judeţ pentru a păstra linia de gardă de la singura unitate medicală din Prahova care poate trata copii.

Angajarea medicilor veniţi din Republica Moldova (sau din alte state non UE) ar fi o soluţie pentru foarte multe spitale din România.

Problema ar putea fi rezolvată de noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, care ca manager al Spitalului Judeţean din Baia Mare s-a confruntat cu astfel de situaţii.