Peste 30 de spitale din ţară vor fi dotate cu echipamente medicale de imagistică, precum computer tomograf, rezonanţă magnetică nucleară şi sisteme informatice PAC, informează Ministerul Sănătăţii. Valoarea contractelor se ridică la 19,8 milioane de euro.

Cele trei contracte pentru achiziţionarea echipamentelor medicale au fost semnate marţi, la Guvern, de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi furnizorii de echipamente, în prezenţa premierului Mihai Tudose. La ceremonia de semnare au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari, precum şi managerii spitalelor dotate cu echipamentele achiziţionate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 34 de spitale din Bucureşti, Călăraşi, Botoşani, Argeş, Timiş, Ilfov, Teleorman, Braşov, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Suceava, Iaşi, Constanţa, Suceava, Mureş, Hunedoara şi Buzău vor fi dotate cu 14 echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf, 24 de echipamente Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) şi 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

„Sănătatea este o prioritate a Guvernului, alături de educaţie şi infrastructură. Dotarea cu echipamente medicale performante este un pas important în asigurarea serviciilor medicale de calitate. Pe de altă parte, este normal ca fiecare român să beneficieze de sprijin atunci când are o problemă de sănătate”, a declarat premierul Mihai Tudose.

La rândul său, Florian Bodog a spus că semnarea acestor contracte este o altă promisiune îndeplinită, promisiune prevăzută în Programul de Guvernare care prevede câte un Computer Tomograf şi un RMN pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente, fiind, de asemenea, înlocuite şi echipamentele vechi din spitale.

„Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit şi echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziţii de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel naţional, o reţea de imagistică medicală sustenabilă şi interconectată”, a subliniat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. El a adăugat că este responsabilitatea autorităţilor locale şi a managerilor de spital să asigure spaţiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică pe care urmează să le primească.

Contractele de achiziţie sunt finanţate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, şi deblocat în cursul anului 2017. Acordul mai prevede şi construcţia de secţii noi ATI şi UPU, Centre de mari arşi, blocuri operatorii şi reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialităţi, precum şi achiziţii de echipamente necesare în secţiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliaţie, imagistică, radioterapie şi screening afecţiuni oncologice

Astfel, printre proiectele derulate în cadrul Acordului şi finalizate sunt dotarea secţiilor UPU din spitalele universitare şi judeţene cu 5.472 de echipamente pentru 78 de spitale anul trecut, dotarea secţiilor ATI din spitalele universitare şi judeţene cu 277 de echipamente pentru 56 de spitale, tot anul trecut.

Se află în curs de dotare cu  echipamente de radioterapie cinci centre din ţară, respectiv Spitalul Judeţean Constanţa, Spitalul Judeţean Galaţi, Spitalul Judeţean Maramureş, Institutul Oncologic Bucureşti şi Spital Universitar de Urgenţă Elias, contractele urmând să fie semnate în luna ianuarie. De asemenea, urmează să fie dotat cu 14 echipamente laboratorul ANMDM.

Minsiterul Sănătăţii va semna în ianuarie contracte pentru dotarea cu  echipamente de radioterapie a altor trei centre de radioterapie din ţară, respectiv Spitalul Municipal Oradea, Spitalul Judeţean Craiova şi Institutul Oncologic prof. dr. I. Chiricuţă Cluj Napoca.

Va mai fi semnat un contract pentru achiziţia a opt unităţi mobile de screening de cancer de col uterin, iar procedurile de evaluare pentru achiziţia de 90 de echipamente medicale pentru UPU pentru 71 de spitale (faza 2) au fost finalizate, la fel şi procedurile de evaluare pentru achiziţii de 2.400 de echipamente medicale pentru 51 de secţii ATI şi patru secţii de Mari Arşi în Timişoara, Iaşi şi în Capitală, la spitalele Grigore Alexandrescu şi Bagdasar Arseni (faza 2).

Ministerul a finalizat, de asemenea, şi procedurile de evaluare pentru achiziţia a opt echipamente de laborator pentru ANMDM (faza 2).

În proces de evaluare se află serviciile de consultanţă pentru expertizare tehnică şi proiectare pentru realizarea a patru obiective de investiţii în Târgu Mureş, Timişoara şi spitalele Bagdasar Arseni şi Grigore Alexandrescu din Capitală, serviciile de consultanţă pentru expertizare tehnică şi proiectare pentru extinderea şi modernizarea secţiei ATI – Institutul Clinic Fundeni.

De asemenea, în ianuarie vor fi lansate achiziţii pentru echipamente medicale pentru secţiile de chirurgie generală şi mari arşi şi echipamente medicale pentru sistem de telemedicină pentru UPU,  pentru un număr de 102 spitale.

În primul trimestru al acesui an este pregătită lansarea de achiziţii pentru: reabilitare buncăr pentru secţia de radioterapie din Institutul Oncologic prof. dr. I. Chiricuţă Cluj Napoca, extinderea şi modernizarea secţiilor UPU din spitalele judeţene Braşov şi Oradea, achiziţia serviciului de asistenţă tehnică privind supervizarea lucrărilor de construcţii pentru toate investiţiile în infrastructură de sănătate incluse în proiect, finanţat de către BIRD, precum şi achiziţia a 100 de autovehicule de transport pacienţi.

De asemenea, în această lună, printr-o finanţare acordată de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), vor fi efectuate recepţiile finale la lucrările realizate la două secţii de neonatologie din maternităţile din  Sibiu şi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, precum şi receptia lucrărilor la secţia de neonatologie din maternitatea Braşov. Tot în cadrul acestui proiect a fost lansată procedura de achiziţie pentru 76 de mese de naşteri din 15 maternităţi, iar în luna martie va fi făcută recepţia finală a lucrărilor de la secţia de neonatologie din maternitatea Cluj.