Bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat cu două milioane de lei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi finanţarea unor studii de prefezabilitate în vederea construirii de două noi penitenciare, în Caracal (judeţul Olt) şi comuna Berceni (judeţul Prahova).

Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.

Din suma totală, un milion lei vor fi cheltuite pentru finanţarea unor lucrări de reparaţii, igienizare, achiziţionarea de saltele şi pături în penitenciare, 500.000 lei vor fi folosite pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar la Caracal şi 500.000 lei sunt rezervate pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar în comuna Berceni.

Noile penitenciare de la Caracal şi Berceni vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a anunţat că Guvernul va aloca în perioada următoare, din Fondul de rezervă, sume pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare din penitenciare.

Mai mulţi dintre foştii politicieni încarceraţi în ultima perioadă au reclamat condiţiile precare şi aglomeraţia din închisori la care sunt supuşi ei şi ceilalţi deţinuţi, acuzând că Ministerul Justiţiei nu asigură finanţarea necesară, în condiţiile în care însă nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare.