Procurorii DIICOT au desfăşurat joi 29 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la persoane suspectate de cămătărie şi de deturnare de licitaţii publice. Un număr de 37 de persoane vor fi conduse la audieri, printre suspecţi aflându-se executori judecătoreşti, avocaţi şi o persoană ”foarte potentă financiar”, anunţă DIICOT.
Potrivit DIICOT, există suspiciunea că, începând cu anul 2014, liderul, ”persoană foarte potentă financiar, administrator al mai multor societăţi comerciale” a constituit un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de camătă.
Ulterior, pentru a-şi asigura veniturile, dar şi pentru a avea o pârghie, pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanţie imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită.
”Astfel, atât pentru a-şi asigura veniturile, precum şi pentru a îngreuna o eventuală activitate de cercetare penală, respectiv dovedirea infracţiunii de camătă, persoanele care activau pe această plajă de infracţiuni, au ales să mascheze activitatea de cămătărie în încheierea unor acte notariale de împrumut în care debitorii, având în vedere nevoia stringentă de sume de bani, erau convinşi să semneze acte notariale în care erau stipulate ca sume acordate cu împrumut de creditori sume mult mai mari decât cele remise efectiv, respectiv sume de bani ce erau compuse din suma reală împrumutată plus dobânda ce trebuia plătită (obiect material al infracţiunii de camătă)”, anunţă DIICOT.
Ulterior, membrii grupului infacţional au identificat o altă metodă de a realiza profituri, de această dată mult mai însemnate, respectiv prin executarea silită a debitorilor, chiar imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, ”scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente, ci acela de a obţine proprietatea”.
”Pentru acest lucru a fost nevoie de atragerea în circuitul infracţional a unui nou membru, care să aibă atribuţiile necesare realizării acelui scop, respectiv a unui executor judecătoresc, persoană responsabilă cu realizarea efectivă a actelor de punere în executare silită a contractelor de împrumut cu garanţie imobiliară”, arată DIICOT.
Procurorii precizează că executorul judecătoresc a avut ”o ascensiune fulminantă în cadrul grupului infracţional organizat, acesta ajungând în eşalonul decizional, erijându-si, în unele cazuri, chiar rol de coordonator, având ultimul cuvânt în ceea ce priveşte oportunitatea sau necesitatea unor acţiuni sau inacţiuni menite să apere interesele grupului infracţional organizat”.
”Prin cunoştinţele sale juridice şi calitatea sa de executor judecătoresc a condus gruparea infracţională organizată la un alt nivel de realizare a câştigurilor, respectiv de la procente din suma împrumutată, la câştiguri însemnate (obţinerea unor profituri de peste 300%), prin punerea în executare silită a contractelor de împrumut, respectiv scoaterea la licitaţie publică, deturnarea acestor licitaţii publice şi adjudecarea prin intermediari a unor imobile aparţinând debitorilor, la preţuri de cel mult 30% din valoarea de piaţă”, se mai arată în rechizitoriu.
Procurorii explică faptul că executorul judecătoresc a creat un ”cerc relaţional” şi a atras numeroşi alţi membri în grupul infracţional, printre care un alt executor judecătoresc, angajaţii unui birou de executor judecătoresc, ai unui birou notarial, dar şi un avocat.
Acesta avea rolul de a redacta actele ce urmau a fi semnate cu debitorii şi reprezentarea juridică în faţa instanţelor de judecată în vederea obţinerii încuviinţărilor de executare silită.
”Astfel, în perioada 2014 – 2016, membrii grupului infracţional au acordat în mai multe rânduri împrumuturi băneşti mai multor persoane, percepând în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare şi primind de la debitori drept garanţie autoturisme de lux sau imobile”, spun procurorii.
Alături de infracţiunea de camătă, principala infracţiune care a intrat în scopul grupului infracţional organizat, a fost cea de înşelăciune.
”Toate operaţiunile efectuate au fost de natură să inducă în eroare debitorii. Prin încheierea unui contract autentificat de un notar public, grupul îşi atingea scopul real al activităţii, care nu era acela de a-şi recupera suma de bani împrumutată şi dobânda convenită, ci acela de a obţine un titlu ce putea fi învestit cu formulă executorie, în baza căruia să treacă la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care să şi le adjudece beneficiind de concursul executorilor judecătoreşti, susţinut de participarea prin persoane interpuse la licitaţiile publice, trucate şi beneficiind totodată de consultanţa juridică a avocatului”, se mai arată în rechizitoriu.
De asemenea,”după adjudecarea unor imobile prin persoane interpuse participante la licitaţiile publice, au revândut aceste imobile la preţuri mult mai mari faţă de preţul de achiziţie, obţinând astfel venituri însemnate pe care le-au reintrodus în circuitul civil prin acordarea de noi împrumuturi unor terţe persoane, cu termene de scadenţă foarte scurte, de maximum 1 lună”
Până în prezent, la percheziţii au fost descoperite importantante sume de bani în valută şi monedă naţională, autoturisme de lux susceptibile a proveni din activitatea infracţională, precum şi documente şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 37 de persoane.
Surse din anchetă au precizat, pentru News.ro, că liderul grupării este Ştefan Petre, iar unul dintre executorii judecătoreşti vizaţi este Mihai Popa.
Percheziţii DIICOT în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la persoane suspectate de cămătărie şi de deturnare de licitaţii publice
13 octombrie 2017
- citeşte totul despre:
- perchezitii,
- diicot,
- camatarie,
- santaj,
- licitatii





Din aceeaşi categorie:
Aglomeraţie pe Valea Prahovei, la Comarnic şi între Sinaia şi Azuga, dar şi de la limita cu judeţul Braşov până la Buşteni
(11 august 2017)
265 vizualizări
22 de persoane implicate într-un accident între un microbuz şi o autoutilitară, la Băneşti
(12 ianuarie 2019)
237 vizualizări
Ce a decis PSD Ploieşti în ceea ce priveşte demiterea viceprimarului cu atribuţii de primar Iulian Teodorescu!
(10 decembrie 2015)
411 vizualizări
Primul deces cauzat de gripă în Prahova!
(13 ianuarie 2019)
351 vizualizări
Accident rutier deosebit de grav, pe DN1A, la Stănceşti!
(6 aprilie 2019)
808 vizualizări
Ploieşti: Începe reabilitarea străzii Cuza Vodă
(5 mai 2015)
166 vizualizări
Administratorul Tehnologica Radion, reţinut într-un dosar de evaziune fiscală
(19 august 2014)
374 vizualizări
Exclusiv ! Adrian Dobre în audienţă la preşedintele Iohannis !
(13 iunie 2020 - George MAIOR)
467 vizualizări
Căruţaş din Fulga, mort sâmbătă noapte, într-un accident rutier
(20 mai 2018)
714 vizualizări
Oraşul fără câini maidanezi
(14 august 2013)
383 vizualizări
Oferte de joburi la Bursa „Mărţişorului“
(19 februarie 2014)
133 vizualizări
Apa potabilă, oprită sau furnizată la presiune redusă, joi, în mai multe cartiere din Ploieşti
(7 iunie 2018)
69 vizualizări
APA NOVA mai aşteaptă!
(27 februarie 2014)
317 vizualizări
Jos cablurile de pe stâlpii din Ploieşti!
(9 decembrie 2015)
551 vizualizări
Adolescentă în vârstă de 15 ani, înnecată la Moara Nouă
(25 iunie 2017)
439 vizualizări
Studenţi în practică la Jandarmeria prahoveană
(3 februarie 2015)
207 vizualizări
Restricţii de circulaţie luni pe DN1, în Prahova, unde carosabilul s-a surpat
(6 februarie 2023)
35 vizualizări

Bonusurile la deschiderea unui cont în cazinourile online sunt o metodă populară
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
30 iunie 2023

EURO = 4.9634 RON


USD = 4.575 RON


GBP = 5.7822 RON

Top articole