Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu i-a cerut, marţi, premierului Victor Ponta să aprobe, în şedinţa de Guvern de miercuri, hotărârea privind actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, relatează Mediafax.

"PNL vă solicită ferm să aprobaţi HG privind actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite în şedinţa de Guvern de mâine şi să respectaţi angajamentul public de a da acces pacienţilor din România la medicamentele noi, performante, cu efecte terapeutice mai eficace începând cu data de 1 aprilie 2014, aşa cum ne-am angajat politic de la sfârşitul anului 2013. Toate procedurile legale în acest sens au fost îndeplinite, cu toată scrupulozitatea, cu actualizarea şi îmbunătăţirea listei. Este pentru prima oară când se face această actualizare după o metodologie complexă şi riguroasă, după standarde recunoscute la nivel internaţional şi cu participarea specialiştilor în domeniu şi a asociaţiilor de pacienţi", a susţinut Nicolăescu, citând din scrisoarea adresată lui Ponta.

El a menţionat că subiectul actualizării listei de medicamente a fost discutată cu organismele financiare internaţionale şi au fost convenite soluţiile financiare şi tehnice.
Fostul ministru a precizat că în momentul în care a părăsit Guvernul proiectul de act normativ era transmis spre avizare şi aprobare, fiind depăşit termenul de consultare publică.

"Nu aveţi niciun temei legal şi real pentru a amâna acest demers şi a-i priva pacienţii din România de tratamentele pe care le aşteaptă şi de care au nevoie (...) Vă readucem în atenţie faptul că introducerea listei noi de medicamente cu data de 1 aprilie 2014 este o promisiune pe care aţi făcut-o ca prim-ministru şi că a existat un angajament politic în acest sens, convenit în cadrul fostei USL, despre al cărei program ne spuneţi permanent că îl veţi îndeplini. Vă cerem să nu vă jucaţi cu soarta a milioane de pacienţi sub falsul pretext al lipsei de bani", a mai afirmat Nicolăescu.

Vicepreşedintele PNL a mai afirmat că demersul liberalilor vizează sensibilizarea primului ministru, "la decizia căruia stau trei milioane de oameni".

Nicolăescu a mai spus că în cazul în care Guvernul nu va adopta actul normativ, PNL ia în calcul acţiuni publice la finalul acestei săptămâni.

Proiectul de hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea HG din 2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate a fost în dezbatere publică până în 27 martie.

Potrivit proiectului, noua listă de medicamente compensate şi gratuite, care ar urma să intre în vigoare în primul semestru, la şase ani de la ultima actualizare, cuprinde 1.320 de denumiri comune internaţionale (DCI - substanţe active), dintre care 140 sunt molecule noi sau la care a fost extinsă recomandarea terapeutică şi pentru alte suferinţe.

Proiectul prevede că 157 de substanţe active sunt compensate cu 90 la sută, iar 241, cu 50 la sută.

Pentru programele naţionale sunt prevăzute 336 de DCI-uri, dintre care 101 pentru oncologie. În plus, pentru toate tirpurile de transplant sunt 173 de DCI-uri. De asemenea, 152 de substanţe active sunt corespunzătoare medicamentelor gratuite de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu.

Cele mai multe molecule noi sunt destinate, în principal, tratării cancerului, diabetului, afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virală, precum şi bolilor rare, fără a se limita doar la aceste patologii.

Analiza de impact bugetar a estimat un impact pozitiv de 592 milioane de lei pentru anul 2014, sumă care va fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa clawback, revizuirea preţurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanţator şi producator, audit al prescripţiei medicale), se arată în nota de fundamentare a proiectului.

După anul 2008, în România pacienţii nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţii români, dar şi o limitare a drepturilor acestora la tratamente de ultimă generaţie, potrivit notei de fundamentare a proiectului.