Procurorii DIICOT au desfăşurat joi 29 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la persoane suspectate de cămătărie şi de deturnare de licitaţii publice. Un număr de 37 de persoane vor fi conduse la audieri, printre suspecţi aflându-se executori judecătoreşti, avocaţi şi o persoană ”foarte potentă financiar”, anunţă DIICOT.
Potrivit DIICOT, există suspiciunea că, începând cu anul 2014, liderul, ”persoană foarte potentă financiar, administrator al mai multor societăţi comerciale” a constituit un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de camătă.
Ulterior, pentru a-şi asigura veniturile, dar şi pentru a avea o pârghie, pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanţie imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită.
”Astfel, atât pentru a-şi asigura veniturile, precum şi pentru a îngreuna o eventuală activitate de cercetare penală, respectiv dovedirea infracţiunii de camătă, persoanele care activau pe această plajă de infracţiuni, au ales să mascheze activitatea de cămătărie în încheierea unor acte notariale de împrumut în care debitorii, având în vedere nevoia stringentă de sume de bani, erau convinşi să semneze acte notariale în care erau stipulate ca sume acordate cu împrumut de creditori sume mult mai mari decât cele remise efectiv, respectiv sume de bani ce erau compuse din suma reală împrumutată plus dobânda ce trebuia plătită (obiect material al infracţiunii de camătă)”, anunţă DIICOT.
Ulterior, membrii grupului infacţional au identificat o altă metodă de a realiza profituri, de această dată mult mai însemnate, respectiv prin executarea silită a debitorilor, chiar imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, ”scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente, ci acela de a obţine proprietatea”.
”Pentru acest lucru a fost nevoie de atragerea în circuitul infracţional a unui nou membru, care să aibă atribuţiile necesare realizării acelui scop, respectiv a unui executor judecătoresc, persoană responsabilă cu realizarea efectivă a actelor de punere în executare silită a contractelor de împrumut cu garanţie imobiliară”, arată DIICOT.
Procurorii precizează că executorul judecătoresc a avut ”o ascensiune fulminantă în cadrul grupului infracţional organizat, acesta ajungând în eşalonul decizional, erijându-si, în unele cazuri, chiar rol de coordonator, având ultimul cuvânt în ceea ce priveşte oportunitatea sau necesitatea unor acţiuni sau inacţiuni menite să apere interesele grupului infracţional organizat”.
”Prin cunoştinţele sale juridice şi calitatea sa de executor judecătoresc a condus gruparea infracţională organizată la un alt nivel de realizare a câştigurilor, respectiv de la procente din suma împrumutată, la câştiguri însemnate (obţinerea unor profituri de peste 300%), prin punerea în executare silită a contractelor de împrumut, respectiv scoaterea la licitaţie publică, deturnarea acestor licitaţii publice şi adjudecarea prin intermediari a unor imobile aparţinând debitorilor, la preţuri de cel mult 30% din valoarea de piaţă”, se mai arată în rechizitoriu.
Procurorii explică faptul că executorul judecătoresc a creat un ”cerc relaţional” şi a atras numeroşi alţi membri în grupul infracţional, printre care un alt executor judecătoresc, angajaţii unui birou de executor judecătoresc, ai unui birou notarial, dar şi un avocat.
Acesta avea rolul de a redacta actele ce urmau a fi semnate cu debitorii şi reprezentarea juridică în faţa instanţelor de judecată în vederea obţinerii încuviinţărilor de executare silită.
”Astfel, în perioada 2014 – 2016, membrii grupului infracţional au acordat în mai multe rânduri împrumuturi băneşti mai multor persoane, percepând în mod nelegal dobânzi săptămânale sau lunare şi primind de la debitori drept garanţie autoturisme de lux sau imobile”, spun procurorii.
Alături de infracţiunea de camătă, principala infracţiune care a intrat în scopul grupului infracţional organizat, a fost cea de înşelăciune.
”Toate operaţiunile efectuate au fost de natură să inducă în eroare debitorii. Prin încheierea unui contract autentificat de un notar public, grupul îşi atingea scopul real al activităţii, care nu era acela de a-şi recupera suma de bani împrumutată şi dobânda convenită, ci acela de a obţine un titlu ce putea fi învestit cu formulă executorie, în baza căruia să treacă la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care să şi le adjudece beneficiind de concursul executorilor judecătoreşti, susţinut de participarea prin persoane interpuse la licitaţiile publice, trucate şi beneficiind totodată de consultanţa juridică a avocatului”, se mai arată în rechizitoriu.
De asemenea,”după adjudecarea unor imobile prin persoane interpuse participante la licitaţiile publice, au revândut aceste imobile la preţuri mult mai mari faţă de preţul de achiziţie, obţinând astfel venituri însemnate pe care le-au reintrodus în circuitul civil prin acordarea de noi împrumuturi unor terţe persoane, cu termene de scadenţă foarte scurte, de maximum 1 lună”
Până în prezent, la percheziţii au fost descoperite importantante sume de bani în valută şi monedă naţională, autoturisme de lux susceptibile a proveni din activitatea infracţională, precum şi documente şi înscrisuri cu valoare probantă în cauză.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 37 de persoane.
Surse din anchetă au precizat, pentru News.ro, că liderul grupării este Ştefan Petre, iar unul dintre executorii judecătoreşti vizaţi este Mihai Popa.
Percheziţii DIICOT în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la persoane suspectate de cămătărie şi de deturnare de licitaţii publice
13 octombrie 2017
- citeşte totul despre:
- perchezitii,
- diicot,
- camatarie,
- santaj,
- licitatii
(436 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
27 de persoane reţinute în dosarul de evaziune cu prejudiciu de 50 de milioane euro
(29 octombrie 2013)
240 vizualizări
1 decembrie la Ploieşti! Eşti şi tu în poze? FOTO
(1 decembrie 2015)
786 vizualizări
Începe nebunia pe DN1! Românii se întorc din minivacanţa de Crăciun
(26 decembrie 2017)
591 vizualizări
Avocatul Poporului îi recomandă directorului Colegiului "AI Cuza" din Ploieşti măsuri privind copiii cu cerinţe educative speciale
(3 aprilie 2018)
1283 vizualizări
Locul lui Costel Horghidan a fost ocupat în Consiliul Local
(29 aprilie 2014 - Alex POLICALĂ)
258 vizualizări
Gripa porcină a făcut două victime în Prahova
(19 februarie 2016)
407 vizualizări
Încă se caută soluţii pentru salvarea CSM Ploieşti
(22 septembrie 2016)
669 vizualizări
Prahova o ia la vale! Alunecare de teren la Drajna! 24 gospodării afectate FOTO
(12 martie 2018)
716 vizualizări
Ministerul Dezvoltării nu are bani pentru localităţile prahovene afectate de calamităţi
(9 iulie 2015)
632 vizualizări
Preluarea cinematografelor ploieştene, încurcată în proceduri
(5 august 2014 - Alex POLICALĂ)
357 vizualizări
Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu votează învestirea a trei guverne succesive
(5 februarie 2014)
69 vizualizări
"Dacă primarul comandă, ne retragem"! PNL, stăpânul garajelor şi al furturilor din avuţia publică la TCE Ploieşti AUDIO
(13 mai 2018)
1136 vizualizări
Adevărul despre baza de antenament de la Crângul lui Bot! De ce nu poate fi acordat terenul, Petrolului Ploieşti!
(5 noiembrie 2017 - Cristina IANCU)
1766 vizualizări
APA NOVA PLOIESTI ANUNTA INTRERUPEREA ALIMENTARII CU APA POTABILA, IN DATA DE 16 MAI 2019
(15 mai 2019)
38 vizualizări
O scânteie produsă prin frânare, cauza incidentului de la Breaza
(1 noiembrie 2017)
999 vizualizări
Doi aleşi locali din Prahova, luaţi în vizor de ANI, pentru avere nejustificată şi incompatibilitate
(26 martie 2019)
338 vizualizări
Incendiu la Lukoil Ploieşti
(21 septembrie 2021)
198 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului
Publicat la data de 24 decembrie 2024
-
DECEMBRIE 1989/ SUTE de crime, neelucidate după 35 de ani
Publicat la data de 22 decembrie 2024
-
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Publicat la data de 20 decembrie 2024
-
Fotogalerie: Ploieştiul în urmă cu 35 de ani
Autor: Alex POLICALĂ - 22 decembrie 2024
-
17 decembrie 1989, Ziua masacrului de la Timişoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut, pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă!”
Publicat la data de 17 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024