Peste 23.000 de lei pe lună. Acesta este salariul pe care l-a primit fosta secretară a unei primării dintr-o comună din Satu Mare. Totul a ieşit la iveală după un control al Curţii de Conturi, care mai arată că şi edilul, viceprimarul şi un poliţist local au încasat, ilegal, zeci de mii de lei. Prejudiciul total depăşeşte 330.000 de lei.

Zenoviu Bontea, primarul comunei Păuleşti, jud. Satu Mare: „Este de-a dreptul o anomalie pe care eu, sincer vă spun, nu pot să mi-o explic. Astfel de anomalii au mai fost şi în alte luni, spre exemplu s-a ajuns într-o altă lună la 23 de mii de lei net.”

Zenoviu Bontea este primar din iunie anul trecut. S-a crucit când a văzut sumele ameţitoare remunerate ilegal, semnalate de controlul Curţii de Conturi. Zenoviu Bontea, primarul comunei Păuleşti, jud. Satu Mare: „Spre exemplu, în februarie 2016, secretara comunei Păuleşti, doamna Sava Eva, a încasat 19.000 lei.”

Documentele arată că doar secretara primăriei din comună a încasat, nejustificat, peste 230.000 de lei. Jumătate reprezintă sporuri şi indemnizaţii de conducere, iar cealaltă jumătate... alte sume. Femeia se apără şi a declarat pentru Digi24 că banii i se cuveneau .

Eva Sava, fosta secretară a comunei Păuleşti, jud. Satu Mare: „Dacă se verifică actele atunci trebuie să reiasă că eu, pe lângă salariu, am primit retroactiv bani pentru proiect. Atât comentez, nimic altceva.”

Zenoviu Bontea, primarul comunei Păuleşti, jud. Satu Mare: „A susţinut că ar fi luat sporuri pentru administrarea fondurilor europene, dar pentru aceasta trebuia să aibă nişte ştate, niste pontaje, aşa zice legea, ori acelea nu există.”

Curtea de conturi a mai descoperit că de bani nemeritaţi au mai beneficiat fostul primar, viceprimarul, dar şi un fost poliţist local, fiul contabilei primăriei de la acea vreme. Prejudiciul în cazul lor este de peste 100 de mii de lei.

Iosif Nagy, fostul primar al comunei Păuleşti, jud. Satu Mare: „Trebuie luată contabila, trebuie întrebat cum a fost pontat, trebuie întrebat cum a fost socotit, secretara, contabila şi ei ştiu mai bine. Eu în 2015-2016 am fost internat de vreo 6-7 ori la spital şi am şi cam lipsit.”

Odată cu primirea deciziei Curţii de Conturi, primăria va începe procedura de recuperare a banilor.