Elevii români au obţinut patru premii individuale, respectiv o medalie de aur şi trei de bronz, şi o menţiune în proba pe echipe, la cea de-a cincea participare consecutivă a României la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, desfăşurată în Irlanda (Dublin), la care au fost prezenţi 180 de concurenţi din 29 de ţări, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

Distins la ediţia anterioară cu o medalie de bronz, Theodor Cucu (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti) a reuşit să obţină de această dată medalia de aur.

Elevii Matei Costin Banu (Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti), Ştefan Răzvan Bălăucă(Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani) şi Emilian Toma (Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti) au fost medaliaţi cu bronz, informează Ministerul Educaţiei.

Elevii români au fost pregătiţi şi însoţiţi de către Roxana Magdalena Dincă şi Valentina Cojocaru, cadre didactice la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti.

Olimpiada Internaţională de Lingvistică, una dintre cele douăsprezece competiţii internaţionale de ştiinţe, este un concurs structurat pe două niveluri: o probă individuală cu durata a şase ore şi o probă pe echipe (trei ore).

Subiectele solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală şi logică matematică în procesul de înţelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica ordonează gândirea şi reglează procesul de comunicare explicită prin construcţia de structuri care favorizează învăţarea cu uşurinţă a oricărei limbi.

La ediţia din 2017, desfăşurată în perioada 30 iulie - 5 august, în Irlanda (Dublin), au fost prezenţi 180 de concurenţi din 29 de ţări din toată lumea.