Jurnalul Prahovean vă prezintă, în exclusivitate, protocolul încheiat şi asumat de primarul Dobre, în numele Ploieştiului, privind formula care se va utiliza la stabilirea preţului gigacaloriei! Ţinută în mare secret de către executivul ploieştean, aplicarea acestei formule va reprezenta o grea lovitură aplicată locuitorilor municipiului Ploieşti racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.

Practic, rezultatul acestei formule va genera un preţ de aproximativ 300 de lei/ gigacalorie, fără TVA şi fără aplicarea cotei de retrapaj pe care Veolia o pretinde, în cuantum de 46 lei/gigacalorie. În aceste condiţii, aşa cum am anunţat anterior, preţul gigacaloriei va exploda, ajungând la aproximativ 350 lei + TVA, ceea ce înseamnă un preţ final de livrare de aproximativ 411 lei.

Un alt aspect al negocierilor, ţinut secret de primarul liberal Dobre este că, prin protocol, s-a angajat în faţa Veoliei să-i facă o vânzare de …….minim 400000 de gigacalorii anual, excluzând posibilitatea că cetăţenii nemulţumiţi de preţ să se debranseze. În acest mod, ploieştenii vor rămâne captivi la sistemul centralizat de încălzire, debranşarea fiind imposibilă. În situaţia în care nu se realizează „planul” asumat de Dobre, operatorul va cere creşterea preţului, după cum, reţineţi….are această posibilitate garantată de primarul Dobre, la fiecare 6 luni!

În fine, mai arătăm că preţul de livrare negociat este valabil doar atât timp cât guvernul va menţine preţul limitat la gaze, după care……Dumnezeu cu mila!

Dacă consiliul local va vota acordarea de subvenţii la încălzire pentru ca populaţia să achite preţul actual aprobat, aceasta va însemna o subvenţie pe unitate de încălzire de aproximativ 163 de lei, iar raportat la vânzarea garantată de Dobre, acele 400000 de gigacalorii la care s-a „înhămat”, rezultă un efort financiar anual pentru primăria Ploieşti de 65200000 lei, din care Consiliul Judeţean Prahova va suporta 10000000 lei.

Cu o eroare de aproximativ 10%, acesta este rezultatul negocierilor cu care Dobre se laudă ! Un cost anual pentru Ploieşti, suplimentar, de aproximativ 12 milioane euro. Dintr-un total de 75 de milioane, cât este bugetul Ploieştiului.

Şi cum Dobre va trece, vor rămâne datoriile. Asta, bineînţeles, dacă va avea şi votul consiliului local, probabilitate care, în aceste condiţii, este mai mult decât incertă.