Copiii români născuţi după data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat o sumă de 500 de euro, bani pentru educaţie, conform legislaţiei. Banii ar urma să fie alocaţi copiilor începând din martie 2017, potrivit unui act normativ recent publicat în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.

Prevederea există în lege din 2013, însă Guvernele au tot aplicat aplicarea ei. Nici acum cadrul legal nu este complet, ceea ce înseamnă că am putea asista la o nouă amânare.

Pentru a beneficia de acest sprijin, părinţii trebuie să deschidă pe numele copiilor, la Trezorerie, un cont pentru educaţie permanentă, în care vor putea depune şi alte sume. Statul va plăti şi o dobândă anuală pentru sumele existente.

Titularul contului va fi copilul şi numai el va avea acces la bani, după împlinirea vârstei de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului nu va elibera bani, ci vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate.

Potrivit legii, retragerea şi folosirea banilor copiilor în alt scop decât cel educaţional va reprezenta infracţiune şi se va putea pedepsi cu închisoare de la şase luni la un an.