Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Primăria Buşteni şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a organizat în perioada 10 – 16 aprilie 2016, la Buşteni, judeţul Prahova, cea de-a cincea Olimpiadă Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad - EGMO). În acest an, competiţia a reunit 143 de fete, din 38 de ţări, din Europa şi celelalte continente.

România a participat în concurs cu două echipe, formate din câte 4 fete. Toate fetele din echipele României au obţinut medalii:

  • Medalii de argint: Ioana Alexandra Teodorescu, Raluca Cobzaru, Clara Maria Dima, Lenca Iarina Cuturela şi Doina Chiroiu.
  • Medalii de bronzAndreea Dima, Ramona Deaconu şi Ana Maria Radu.

Lotul a fost însoţit de Maria Romina Ivan, fost olimpic internaţional, Hajnalka Csap, profesor la Colegiul Marton Aron din Miercurea Ciuc şi Sena Azis, profesor la Şcoala Gimnazială 56 din Bucureşti.

Clasamentul oficial al competiţiei a fost dominat de Federaţia Rusă, Statele Unite ale Americii şi Bulgaria. Echipele României s-au clasat pe locurile 10 – 11.

Programul competiţiei a constat în două probe de concurs care s-au desfăşurat pe data de 12, respectiv 13 aprilie şi au avut o durată de 4 ore şi jumătate fiecare.

Pe lângă probele de concurs, participanţii au vizitat Castelul Cantacuzino din Buşteni şi Castelul Peleş din Sinaia şi s-au bucurat de excursii la Cascada Urlătoarea şi Mănăstirea Caraiman. Muzica s-a alăturat matematicii, participanţii delectându-se cu un Recital cameral de violoncel şi pian, interpretat de Maria Izabela Ghergu şi Teodora Ţepeş şi un Recital de pian, în interpretarea ploieştencei Anei Antonia Tudose, elevă a Colegiului Carmen Sylva  la Centrul Cultural din Buşteni.

De asemenea, participanţii au asistat la două conferinţe susţinute de către Viviana Ene, Prof. Dr. la Universitatea Ovidius din Constanţa şi Ana Caraiani, Profesor la Universitatea Princeton şi fostă medaliată cu aur la Olimpiada Internaţională de Matematică din 2012 şi 2013.

Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaţionale de Matematică în anul 1959.