Numărul de salariaţi în sectorul public trebuie să scadă, iar structura salariilor trebuie reanalizată, pentru a fi operate majorări, salariile fiind prea mici, după standardele sectorului privat, pentru cei cu responsabilităţi mari, a declarat miercuri, la Conferinţa de Risc de Ţară, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Mihai Bogza, potrivit Agerpres.

În opinia sa, această reanalizare a structurii salariilor în sectorul public trebuie realizată în interiorul aceleiaşi anvelope salariale totale (totalul cheltuielilor bugetare de personal).

„Preşedintele României are un salariu de 1.200 de euro, premierul are 1.100 euro, un ministru are 1.000 de euro. Bancpost este o bancă cu un nivel al salariilor puţin sub media sistemului bancar, dar şi la noi un şef de sucursală câştigă peste salariul unui ministru“, a spus Bogza, subliniind că în sectorul public sunt persoane cu responsabilităţi foarte mari şi cu salarii prea mici, după standardele sectorului privat.

Preşedintele CIS a afirmat că, în aceste condiţii, apar suspiciunile că aceste persoane câştigă bani în alt mod sau din altă parte.

Potrivit datelor MFP, numărul bugetarilor era la finalul lunii februarie 2014 de 1,177 milioane persoane. „Să nu ne mirăm că, în general, capitalul străin nu vine să completeze resursele din economia românească, pentru că relaţia dintre stat şi sectorul privat este mult prea departe de ceea ce ar trebui să fie“, a mai spus Bogza.