Senatorii au adoptat, în şedinţa plenului de luni, ordonanţa nr. 48/2013 care modifică Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în sensul reglementării situaţiei vacantării funcţiei de conducere de la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin expirarea mandatului.
Proiectul de lege prevede că, în această situaţie, stabilitatea instituţională a instanţei supreme va fi asigurată prin "reglementarea posibilităţii depunerii candidaturilor pentru funcţiile de conducere anterior acestui moment, raportat la caracterul cert al împlinirii termenului pentru care sunt realizate numirile".
"Proiectul stipulează că, în situaţia când funcţiile de preşedinte sau vicepreşedinte al ÎCCJ ori de preşedinte de secţie devin vacante ca urmare a expirării mandatului, candidatura se depune cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea mandatului, dar nu mai devreme de 60 de zile până la momentul în care funcţia urmează a se vacanta", se arată în raportul Comisiei juridice.
În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul a precizat că iniţierea acestui act normativ se datorează "unei situaţii speciale"—în luna septembrie urmează a înceta mandatele de preşedinte şi vicepreşedinte ai ÎCCJ şi de preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme.
Legea, care a fost adoptată cu 105 voturi pentru şi trei voturi împotrivă, are un caracter organic, iar Senatul este Cameră decizională în acest caz