Începând din acest week-end, a fost deschis circulaţiei un nou nod rutier pe autostrada A 3 Bucureşti-Ploieşti, acesta fiind construit în judeţul Prahova, în localitatea Gherghiţa, la kilometrul 14+364 metri, la intersecţia cu drumul judeţean 100B.

Acesta este al doilea nod rutier de pe A 3 Bucureşti-Ploieşti, după cel de la Snagov.

Conform datelor furnizate de Consiliul Judeţean Prahova, amenajarea nodului rutier de la Gherghiţa a costat 13.903.738 lei, din această sumă 8.482.943 lei fiind alocaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, restul de 5.420.795 lei fiind asigurat din bugetul Consiliului Judeţean Prahova.

Nodul rutier leagă A 3 de pasajul existent de pe DJ 100B prin patru bretele de acces, cu o lungime de 2,3 kilometri şi o lăţime de patru metri, precum şi două sensuri giratorii.

Construcţia include benzi de accelerare/decelerare pentru accesul în autostradă, precum şi 172 de stâlpi de iluminat.

Pentru construcţia pasajului a fost nevoie de exproprierea a aproximativ 15 hectare de teren pentru cauză de utilitate publică, plăţile fiind în valoare totală de 1,2 milioane de lei.

Printre cei expropriaţi se numără omul de afaceri Costel Căşuneanu şi soţia sa, Paulina, care au fost expropriaţi de patru parcele de teren, dar şi SC Pa&Co International, companie care, alături de Spedition UMB, Euroconstruct '98 şi Com-Axa, a construit sectorul Moara Vlăsiei-Ploieşti al autostrăzii A 3.

Contractul pentru realizarea nodului rutier de la Gherghiţa a fost semnat în decembrie 2014 între Consiliul Judeţean Prahova, ca autoritate contractantă, şi SC Viarom Construct şi a avut ca termen de finalizare 12 luni.